'Santai Tapi Sampai'

15 November 2024

Resepi nasi ayam geprek pedas dan lazat!

Siapa pernah dan suka makan ayam geprek? Makanan popular Indonesia yang viral ni bukan je pedas, tapi memang ada rasa unik yang buat kita teringat-ingat. Dengan ayam goreng garing yang dihancurkan dan disaluti sambal, memang padu! Apa kata korang cuba buat sendiri, hasil air tangan sendiri kan lebih sedap, hihi. Nah resepi, jom kita tengok cara-caranya!

Bahan-bahan untuk rebusan ayam.

1 ekor ayam besar, cuci bersih dan potong.
Daun salam (bay leaf).
1 batang serai, diketuk.
Garam secukup rasa.
Serbuk pati ayam (jika suka).

Bahan kisar halus.

Bawang merah.
Sedikit halia.
Kunyit hidup.
Sedikit lengkuas.

Cara-cara rebus ayam.

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis serai dan daun salam hingga naik bau.
3. Masukkan bahan kisar, tumis hingga harum.
4. Tambah ayam dan air hingga ayam tenggelam, rebus sampai ayam masak.
5. Angkat ayam, toskan, dan ketepikan. Kemudian, celupkan ayam dalam bancuhan tepung dan goreng hingga garing.
6. Bila dah garing, angkat ayam dan lenyekkan dengan lesung anak batu (untuk buat geprek).

Bahan-bahan tepung goreng untuk ayam, tempe dan tauhu.

1 cawan tepung beras.
1 sudu teh baking powder.
1 sudu kecil jintan manis (ditumbuk).
1 sudu kecil jintan putih (ditumbuk).
1 sudu kecil serbuk kunyit.
Sedikit lada hitam yang dihancurkan.
Garam secukup rasa.
Serbuk pati ayam (optional)

Cara-cara.

1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk besar dan gaul rata hingga menjadi bancuhan yang pekat.
2. Celupkan ayam dalam bancuhan tepung, gaul rata.
3. Dengan lebihan tepung, goreng tempe dan tauhu hingga garing.

Bahan-bahan sambal penyet.

Lada merah & hijau.
Cili padi merah & hijau (ikut tahap kepedasan).
Bawang merah kecil.
Tomato, potong 4.
Belacan (optional).
Ikan bilis goreng.

Cara-cara buat sambal penyet.

1. Goreng semua bahan sambal (cili, bawang, tomato, belacan) dalam sedikit minyak hingga layu dan naik bau.
2. Kisar kasar bahan goreng bersama ikan bilis goreng dan sedikit air.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan kisar sampai garing dan naik minyak.
4. Perasakan dengan garam, gula Melaka atau gula pasir, dan perah sedikit jus limau kasturi.

Sup ayam.

Bahan kisar:

3-4 ulas bawang putih
Sedikit lada sulah

Cara-cara sup ayam.

1. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan air secukupnya. Jika suka, boleh tambah kaki ayam atau isi ayam untuk lebih rasa.
3. Perasakan dengan garam dan kiub ayam (jika suka).

Hidangan siap!

Resepi nasi ayam geprek pedas dan lazat!
Resepi nasi ayam geprek pedas dan lazat!

Hidangkan ayam geprek bersama nasi, tempe, tahu, sambal penyet dan sup ayam yang panas. Memang terbaik! Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!

Resepi asal dan gambar: Kredit kepada pemilik resepi.

4 comments:

  1. Ayam geprek ini saya suka. Tapiii semua tergantung sambal memang. Sambal sedap, sedaplah semua 😄.

    Ada favorit ayam geprek saya di jakarta. Hanya saja kadang terlalu pedas. JD pernah pas beli, biasanya saya kuat dengan pedas dia, kali tuh ntah kenapa tidak. 🤣. Tapi masih nak beli lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu masa pertama kali saya mkn ayam geprek ni tgk mcm biasa je. Tp mcm awk kata kesedapannya bergantung pada sambal dia. Sedap sambal dia, sedap semuanya

      Delete
  2. Sedapnya terus rasa lapar tengok. Sambal kalau terlebih pedas memang tak lalu nak makan. Level sederhana ok la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Cikla pun tak tahan pedas sangat hihi...

      Delete