Resepi kali ini memang lain sikit. Kuah pedas-pedas masam yang mengundang selera, beraroma daun limau purut dan halia. Memang sesuai untuk korang yang suka makanan pedas yang ada ‘kick’ Thai! Resepi ini senang je, jadi kalau bosan dengan lauk biasa, bolehlah try sesuatu yang lain dari yang lain pada yang belum pernah cuba. Jom tengok bahan-bahan dan cara nak masak!
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia (boleh juga guna ikan siakap).
1 sudu besar sos ikan.
1 sudu besar cili kisar (untuk extra pedas).
1 sudu besar pes cili Thai (untuk rasa asli Thai).
5 ulas bawang putih – cincang halus.
7-8 biji cili padi hijau – hiris.
1 biji cili merah – cincang halus.
Sedikit garam dan gula.
1 cawan air.
Daun limau purut (untuk aroma).
Halia – hiris nipis (untuk rasa).
1 sudu minyak zaitun (kalau takde boleh guna minyak masak biasa je).
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan dan gaulkan ikan dengan kunyit dan garam secukupnya, kemudian goreng sampai garing. Ketepikan.
2. Tumiskan bahan-bahan cincang seperti bawang putih, cili merah, cili padi dan halia sampai naik bau dan wangi.
3. Masukkan 1 sudu cili kisar dan 1 sudu pes cili Thai, kemudian tambah sedikit sos cili Thai dan 1 cawan air. Kacau rata dan masak sampai kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, masukkan sedikit jus limau nipis, sos ikan dan daun limau purut untuk rasa dan aroma. Biarkan masak sampai kuah agak pekat.
5. Akhir sekali, tambah sedikit gula dan garam secukup rasa. Bila kuah dah secukup rasa, tutup api.
6. Tuangkan kuah di atas ikan goreng tadi. Dah siap untuk dihidangkan!
Selamat mencuba, pasti licin pinggan dibuatnya! Hihi.
Kredit gambar dan resepi to the owner.
0 comments: