Kalau bosan dengan ayam goreng kunyit atau ayam goreng berempah, apa kata kali ni cuba resepi Ayam Goreng Kari Yummeh? Resepi ni senang je nak buat, tapi rasa dia memang mantap! Sesuai sangat untuk makan dengan nasi panas-panas atau cicah dengan kari kosong. Tak perlu susah-susah, sebab bahan-bahannya pun kebanyakannya memang dah ada kat dapur.
Resepi asal ni dikongsikan oleh Bella Shabuddin dan serius memang campak-campak je cara buat dia. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara masaknya!
Ayam goreng kari yummeh: Resepi simple tapi padu! |
Bahan-bahan.
1/2 ekor ayam – potong ikut saiz kesukaan.
Bahan A.
3 ulas bawang putih.
1 inci halia.
5 tangkai cili kering.
5 sudu makan serbuk kari.
1 sudu makan lada sulah.
Garam secukup rasa
Bahan B.
1 biji telur.
1 tangkai daun kari.
6 sudu makan tepung jagung.
6 sudu makan tepung gandum.
Cara-cara.
1. Semua bahan A ni campak dalam blender, kisar sampai halus. Senang, kan?
2. Dah siap kisar, tuang je kat ayam. Campur sekali bahan B. Telur, daun kari, tepung jagung dan tepung gandum. Gaul sebati, pastikan semua bahagian ayam kena.
3. Perap selama sejam. Nak rasa lagi umph, perap ayam ni selama sejam. Kalau malas, 30 minit pun cukup!
4. Panaskan minyak dan goreng. Bila minyak dah panas, goreng ayam sampai keemasan dan masak. Bau daun kari tu confirm buat jiran sebelah pun tergoda!
5. Angkat dan toskan. Hidang terus dengan nasi putih, kari kosong atau makan macam tu je pun dah sedap gila.
Tips tambahan.
-Kalau nak ayam lebih rangup, boleh tambah sedikit serbuk penaik dalam adunan.
-Pastikan minyak betul-betul panas sebelum mula menggoreng supaya ayam masak sekata.
Terima kasih Bella Shabuddin atas resepi yang mudah tapi padu ni! Selamat mencuba, dan jangan lupa share dengan kawan-kawan kalau dah berjaya buat. Pasti diorang puji! 😁
Kredit resepi dan gambar: Bella Shabuddin
0 comments: