Kadang-kadang macam teringin gak kan nak makan kek coklat yang moist, tapi stok telur takde pulak kat rumah. Jangan risau! Resepi kek coklat tanpa telur ini tetap menghasilkan kek yang lembut dan sedap. Sesuai untuk sesiapa je, tak kira beginner atau pro di dapur, kek ini juga sangat senang diadun dan hanya memerlukan bahan-bahan asas. Nak tahu lebih lanjut? Jom kita tengok cara-caranya!
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum.
1/4 cawan serbuk koko.
1 sudu teh baking powder.
1/2 sudu teh soda bikarbonat.
1/4 sudu teh garam (secukupnya).
3/4 cawan gula.
2 sudu besar coklat cip.
1 cawan air sejuk dari peti ais (250 ml).
1/2 sudu besar esen vanila.
1 sudu besar jus lemon.
1/4 cawan minyak.
Cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160°C.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, soda bikarbonat dan garam ke dalam satu bekas besar. Gaul sehingga rata.
3. Tambah air sejuk, gula, esen vanila, jus lemon dan minyak. Pukul adunan hingga sebati dan gula larut.
4. Masukkan coklat cip dan gaul lagi sehingga semuanya sebati dan takde ketulan.
5. Sapukan mentega pada loyang segiempat dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.
6. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit atau sampai masak. Untuk memastikan kek masak, cucuk dengan lidi. Kalau lidi bersih, kek korang sedia untuk dihidang!
Topping coklat.
Untuk menjadikan kek ini lebih menarik dan penuh rasa, boleh buat topping coklat mudah dengan:
Coklat masakan.
Sedikit susu segar.
1 sudu kecil madu.
Cairkan bahan-bahan ini menggunakan kaedah double boiler dan sapukan di atas kek coklat yang telah sejuk. Untuk hiasan, taburkan choco rice di atasnya.
Selamat mencuba!
Kredit resepi dan gambar kepada pemilik asal.
0 comments: