Zaman sekarang ni semua orang mesti tau melayari internet. Dengan internet apa yang kita nak akses senang je. Semuanya di hujung jari dan tanpa sempadan. Sebab tu, ia menjadi satu kemestian dan sebahagian dari hidup kita. 

Bayangkan budak-budak seawal 3 tahun pun dah tahu nak guna gajet (macam tablet). Kita tak ajar dia pun, tau je mana nak tekan, kena je jarinya nak touch, hehe. Silap-silap mereka lagi teror dari kita.

Anda ketagih internet?
Anda ketagih internet? Sumber Google.

Ada sesetengah orang, kalau sehari tak layari internet rasa macam tak sah. Mesti nak layari internet walaupun sekejap. Mood pun boleh up and down, mana tak nya hidup rasa macam kurang je. (Haha, boleh pulak macam tu).

Sebenarnya semua benda ada baik dan buruknya. Begitu juga dengan internet. Tak dinafikan internet memang berguna untuk memudahkan segala kerja dan kalau salah guna internet sudah tentu akan mendatangkan keburukan. Semuanya di tangan kita yang menentukan.

Sebenarnya kita kena sentiasa berhati-hati dan menghadkan penggunaan internet supaya kita tak terlalu bergantung dengannya. 

Walaupun ada yang tak kisah pun kalau takde internet, tapi tak boleh nak nafikan ada sesetengahnya, wahhhh, memang tak boleh "hidup" lah kalau tak de internet.

Jom kita semak adakah kita ni golongan yang ketagih internet ke tidak, oppsss.

  1. Kita gembira bila bermain game online tapi bila terpaksa offline automatik kita rasa kosong. Lebih teruk lagi kalau semua perkara kita lakukan dengan internet secara online, tapi bila offline mulalah mati kutu, hehe.
  2. Walaupun kita sedang buat kerja rumah (contohnya suri rumah), fokus kita terganggu sebab asyik berkira-kira waktu untuk online. Hehe. Macam cikla je. Sambil buat kerja rumah, kekadang main game atau blogwalking. Tu sebab kekacang kerja lambat siap, hahaha. Pasrah.
  3. Haa, kalau ni memang obivous. Zaman sekarang kalau kita duduk berkumpul satu famili pun, masing-masing dengan gajet masing-masing. Dah tentu kita kurang beri perhatian pada orang sekeliling. Macam tu jugak kalau kita gathering jumpa ke kawan, setiap orang sibuk dengan hp masing-masing. Kalau macam tu baik tak payah gathering, chatting dalam talian dah cukup dah. Ye tak? 
  4. Alamak, kalau ni macam cikla je, hehe. Terjaga je dari tidur pada waktu malam, mesti nak tengok hp. Kadang-kadang bukan nak layari internet pun, cuma nak tengok email atau notification pun dah cukup, hehe.
  5. Sentiasa bagi alasan untuk bagitau rutin harian sebenar. Kalau orang tanya, mesti cakap nak keluar dengan kawan-kawan padahal duduk lepak kat rumah je main internet, ish ish.

Jadi, korang ada tak ciri-ciri kat atas tu? Itu dah dikira obses dah tu. Kalaulah korang dah sampaj tahap ketagih internet, wah bahaya tu. 

Lebih baik korang off internet korang sekejap, luangkan masa pulak untuk bersosial di alam nyata.

Jangan biarkan diri kita dikongkong oleh internet tanpa kita sedar.

Sumber : Ruangan Gen-Y (Harian Metro).