28 October 2015

Anda ketagih internet?

Anda ketagih internet? | Assalamualaikum wbt. Hye everyone! Zaman sekarang ni semua orang mesti tau melayari internet. Dengan internet apa yang kita nak akses senang je. Semuanya di hujung jari dan tanpa sempadan. Sebab tu, ia menjadi satu kemestian dan sebahagian dari hidup kita.

Bayangkan budak-budak seawal 3 tahun pun dah tahu nak guna gajet (macam tablet)... kita tak ajar dia pun, tau je mana nak tekan, kena je jarinya nak touch.. hehe... silap-silap mereka lagi teror dari kita.

Anda ketagih internet?
Anda ketagih internet? Sumber Google.

Ada sesetengah orang, kalau sehari tak layari internet rasa macam tak sah. Mesti nak layari internet walaupun sekejap. Mood pun boleh up and down, mana tak nya hidup rasa macam kurang je. (Haha.. boleh pulak macam tu)...

Sebenarnya semua benda ada baik dan buruknya. Begitu juga dengan internet. Tak dinafikan internet memang berguna untuk memudahkan segala kerja dan kalau salah guna internet sudah tentu akan mendatangkan keburukan... semuanya di tangan kita yang menentukan....

Anda ketagih internet?

Sebenarnya kita kena sentiasa berhati-hati dan menghadkan penggunaan internet supaya kita tak terlalu bergantung dengannya. Walaupun ada yang tak kisah pun kalau takde internet, tapi tak boleh nak nafikan ada sesetengahnya, wahhhh... memang tak boleh "hidup" lah kalau tak de internet....

Jom kita semak adakah kita ni golongan yang ketagih internet ke tidak.... oppsss....

  1. Kita gembira bila bermain game online tapi bila terpaksa offline automatik kita rasa kosong. Lebih teruk lagi kalau semua perkara kita lakukan dengan internet secara online, tapi bila offline mulalah mati kutu... hehe...
  2. Walaupun kita sedang buat kerja rumah (contohnya suri rumah), fokus kita terganggu sebab asyik berkira-kira waktu untuk online. Hehe... macam cikla je. Sambil buat kerja rumah, kekadang main game atau blogwalking.. tu sebab kekacang kerja lambat siap..... hahaha... pasrah...
  3. Haa... kalau ni memang obivous... zaman sekarang kalau kita duduk berkumpul satu famili pun, masing-masing dengan gajet masing-masing. Dah tentu kita kurang beri perhatian pada orang sekeliling... macam tu jugak kalau kita gathering jumpa ke kawan, setiap orang sibuk dengan hp masing-masing.. kalau macam tu baik tak payah gathering, chatting dalam talian dah cukup dah. Ye tak? 
  4. Alamak, kalau ni macam cikla je.... hehe... terjaga je dari tidur pada waktu malam, mesti nak tengok hp. Kadang-kadang bukan nak layari internet pun, cuma nak tengok email atau notification pun dah cukup... hehe....
  5. Sentiasa bagi alasan untuk bagitau rutin harian sebenar. Kalau orang tanya, mesti cakap nak keluar dengan kawan-kawan padahal duduk lepak kat rumah je main internet.... ish ish.....

Jadi, korang ada tak ciri-ciri kat atas tu? Itu dah dikira obses dah tu. Kalaulah korang dah sampaj tahap ketagih internet, wah bahaya tu. Lebih baik korang off internet korang sekejap, luangkan masa pulak untuk bersosial di alam nyata....

Jangan biarkan diri kita dikongkong oleh internet tanpa kita sedar....

Sumber : Ruangan Gen-Y (Harian Metro).

11 comments:

  1. cik La sbg blogger ,memang kita perlukan internet kan tapi kak ana klu diluar rumah memang offline lah..belum sampai tahap kritikal lagi rasanya hihi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... kan... kalau kat luar tentunya offline.. tp tak tentu jugak. Skng kan kita boleh akses internet melalui smartphone. Janji ada kredit... hehe...

      Delete
  2. Ketagih Internet tuh Alhamdulillah x lagilah.. Tapi kalau xde hp tuh memang x tentu arah.. hehehe

    ReplyDelete
  3. I'm gone to inform my little brother, that he should also pay a quick
    visit this weblog on regular basis to get updated from hottest news update.

    ReplyDelete
  4. Because the admin of this web site is working, no hesitation very
    quickly it will be renowned, due to its quality contents.

    ReplyDelete
  5. I’m not that much of a internet reader to be honest but your
    sites really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later
    on. Many thanks

    ReplyDelete
  6. Great information. Lucky me I found your site by chance (stumbleupon).
    I have book-marked it for later!

    ReplyDelete
  7. Great post. I waas checking constantly this blog and I'm impressed!
    Extremely helpful info specifically the closing phase :) I deal with such info a lot.
    I used to be looking for this certain iinfo for a long time.

    Thwnk you and good luck.
    beasiswa untuk mahasiswa d3

    ReplyDelete
  8. I enjoy reading through an article that will make people think.
    Also, thank you for allowing me to comment!

    ReplyDelete
  9. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you're a great
    author.I will ensure that I bookmark your blog
    and will eventually come back in the foreseeable future.
    I want to encourage you to ultimately continue your great posts,
    have a nice holiday weekend!

    ReplyDelete
  10. Hello there! Quick question that's completely off
    topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
    My site looks weird when browsing from my iphone.
    I'm trying to find a template or plugin that might be able to
    correct this issue. If you have any recommendations, please share.
    Thank you!

    ReplyDelete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.