Advertisement

Resepi kek Marble mudah dan sedap. Jom cubanya sendiri.

RESEPI KEK MARBLE MUDAH DAN SEDAP. JOM CUBANYA SENDIRI. Sejak PKP dikuatkuasakan ni rasanya ramai dah para ibu yang jadi terror memasak dengan tiba-tiba. Hehe. Tak kurang jugak ada yang dah semakin rajin ke dapur. Ehh, bukan dulu malas tau. Cumanya sekarang lebih ringan tulang lagi. Kihkihkih.

Jadinya, bila dah bertambah rajin tu sampai no idea nak masak apa dah. Blur otak fikir menu sedap nak jamu seisi keluarga kan. So, cikla nak share dengan korang satu resepi mudah kek Marble. Lagi satu, resepi ni guna sukatan cawan, so lebih mudah lagi kan. Takdelah pening kita nak menimbang bagaikan. Ralat banyak wehh, kalau ciklalah yang menimbang. Hihi. Oh ye, kredit resepi pada tuan punya resepi puan Hariyati Sanuddin. Menu macam ni sesuai di makan masa minum petang.

Resepi kek marble sedap dan mudah.

Resepi kek Marble mudah dan sedap. Jom cubanya sendiri.
Resepi kek Marble mudah dan sedap. Jom cubanya sendiri.

Bahan-bahan :
1 1/2 cawan marjerin.
1 cawan susu pekat.
4 biji telur.
2 cawan tepung gandum.
1 sudu kecil baking powder.
2 sudu besar serbuk koko.

Cara :
Resepi kek Marble mudah dan sedap. Jom cubanya sendiri.
Resepi kek Marble mudah dan sedap. Jom cubanya sendiri.

1. Dalam bekas yang sesuai, campurkan marjerin dan susu pekat, kemudian kacau rata.

2. Selepas itu, masukkan telur sebiji demi sebiji. Maknanya, masuk sebiji kacau, masuk lagi sebiji kacau. Sampai habis. Tapi, tak payah beria sangat menggodek sampai kembang sangat. Just kacau rata je.

3. Dah rata tu, masukkan pulak tepung gandum yang dah diayak bersama baking powder. Haa, part ni korang kacau laju-laju. High speed gitu. Hehe.

4. Dah siap kacau tu, bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu biarkan je warna asal, yang satu lagi letak serbuk koko. Kacau bagi rata warna koko tu disegenap adunan. Time ni, korang boleh panaskan dulu oven korang 170°C.

5. Guna loyang 7". Sapukan sedikit marjerin dekat dalam loyang tu sebelum korang letakkan adunan yang dah siap tadi secara berselang-seli.

6. Ulang sampai habis. Celorengkan ikut suka hati korang dan siap sedia untuk dibakar menggunakan suhu yang dah korang setkan tadi selama 45 minit. Nak tau kek dah masak ke belum, kita kasi cucuk sama lidi. Kalau lidi bersih, takde adunan yang melekat, haa dah masaklah tu kek korang.

Senang je kan? Selamat mencuba!

Kredit resepi dan gambar : https://www.facebook.com/Siti.norhariyati

Post a Comment

4 Comments

  1. Guna sukatan cawan ni yang mudah..terima kasih CikLa kongsi resipi.

    ReplyDelete
  2. baking powder tak ada. Nak buat pakai tiga bahan xumph. heee~

    ReplyDelete
  3. waa.. napa kek marble org lain nampak sedap je dan lawa huhu..
    terima kasih cikla..

    ReplyDelete