Advertisement

Jom hidupkan malam Nisfu Syaaban.

JOM HIDUPKAN MALAM NISFU SYA'ABAN. Jatuh pada Hari Rabu malam Khamis (ba'da Maghrib) 08 April 2020. Malam ke-15 bulan Sya'aban. Nabi S.A.W bersabda :

"Barangsiapa yang memberitahu berita datangnya bulan Sya'aban kepada yang lain, maka haram api neraka baginya."

Digalakkan membaca Surah Yasiin (3x). Surah Yasin ke-1 - Dibaca untuk memohon di panjangkan umur dan ketaatan serta ketaqwaan dan dapat istiqamah kepada Allah. Surah Yasin ke-2 - Dibaca untuk memohon diluaskan rezeki yang halal dan menolak bala. Surah Yasin ke-3 - Dibaca untuk memohon ditetapkan Iman, Islam hingga ke akhir hayat.

Membaca : Astaghfirullahal 'Adzim (100x), Tasbih (Subhanallah) Tahmid (Alhamdulillah) dan Takbir (Allahuakbar) (100 x), Selawat Nabi (100x) dan zikir-zikir lain. Berdoalah secara khusyuk. Minta apa yang tersirat di dalam hati kerana malam Nisfu Sya'aban adalah malam yang sangat di ijabah untuk dikabulkan semua DOA dan HAJAT yang diinginkan.

Para Ulama menyatakan bahawa malam Nisfu Sya'aban juga dinamakan MALAM PENGAMPUNAN atau MALAM MAGHFIRAH. 

Jom hidupkan malam Nisfu Syaaban.
Jom hidupkan malam Nisfu Syaaban.

Imam Al-Ghazali r.a. mengistilahkan malam nisfu Sya'aban sebagai malam yang penuh dengan  syafa'at (pertolongan) menurut beliau.

Malam ke -13 bulan Sya'aban, Allah  memberikan 3 syafa'at kepada hambaNya. Malam ke-14, seluruh syafa'at diberikan secara penuh. Malam ke-15, umat Islam dapat memiliki banyak sekali kebaikan sebagai penutup catatan amalnya selama satu tahun. Sebab, pada malam itu Allah menurunkan pengampunanNya kepada seluruh penduduk bumi terutama kepada hamba-hambaNya yang soleh. 

Dari Abu Mas’ud Uqbah bin Amir Al Anshari r.hu, dia berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda,

مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ

“Barang siapa yang menunjukki kepada kebaikkan maka dia akan mendapatkan pahala seperti pahala orang yang mengerjakannya.” (HR. Muslim no. 1893)

Allahumma bariklana fii Sya'ban wa balighna Ramadhan. Barakallahufiikum. 

#malamNISFUSYAABAN
#copypaste

Post a Comment

0 Comments