Musim PKP nak selalu keluar pergi kedai ke market ke memang tak lah kan. So, apa yang ada dekat rumah tu kita kasi habis-habiskan dulu sebelum kita topup barang kan. Takdelah la nak keluar tiga empat kali kan. Macam cikla, rini kat dalam peti ais tu ada sayur kangkung beli semalam. Sayur kangkung ni kalau tumis dengan belacan memang sedap. Tak payah lauk lain dah. Makan dia dengan nasi pun dah bertambah-tambah.
So, cikla nak share dengan korang tumis sayur kangkung guna 3 bahan je. Selalu kita dengar kek tiga bahan, kukis 3 bahan kan, haa kali ni kita try sayur plak. Haha.
Jom masak sayur kangkung guna 3 bahan je. |
Bahan-bahan:
Sayur kangkung (disiang dan dibersihkan).
Sos tiram. (dalam 2-3 sudu besar).
Bawang (merah dengan putih) diketuk.
*Cili padi (hiris), garam, dan minyak untuk menumis.
Cara:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Kemudian, tumis bawang merah dengan putih sampai wangi. Lepas tu, masukkan sayur kangkung, cili padi dan sos tiram. Tak payah tambah air sebab kita nak buat dia kering je, tak berkuah. Last masukkan garam, sesuai kan rasa. Sayur dah layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Senang je kan? Selamat mencuba!
sedappppp
ReplyDeletetak pernah cuba letak sos tiram. hee~ selalu letak ikan bilis je. Next boleh cuba sebab ni favorite laki. ^^
ReplyDeletetq share resepi, resepi yang simple pun yang penting sedap
ReplyDeletesedap ni sedap !
ReplyDeleteSedap 👍
ReplyDelete