Minum susu memang bagus, tak kiralah susu lembu atau susu kambing. Tapi, jangan minum susu mentah. Sebab apa? Sebab susu mentah dikatakan akan meningkatkan risiko mendapat jangkitan penyakit seperti bovine tuberculosis dan brucellosis.
Susu mentah yang diminum tanpa proses pendidihan dan pempasteuran dikhuatiri mengandungi bakteria berbahaya seperti mycobacterium bovis dan brucella.
So, sebaiknya kalau nak minum susu mentah mestilah dididihkan susu itu terlebih dahulu. Kalau korang nak tau, penjualan susu mentah tanpa perlakuan haba adalah salah dibawah peraturan 51(1A), Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009, Akta Kawalan Makanan 1983 yang akan dikuatkuasa bermula 1 Disember ni.
Sumber : KOSMO!
Kena buat rawatan haba dulu. Contohnya pasteurkan dulu. Panas pada suhu 65 c seingat saya selama beberapa minit. Insyaallah selamat diminum
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian..
Deletee'in tak minum susu putih nie.. kaalu perisa strawberry or coklat, laju laa.. huhu..
ReplyDeleteItu lg sedap..
Deleteiya ke, baru tahu, kalau kat india fresh je dorang minum mcm tu terus
ReplyDeleteHaah... di India diaorg perah terus gup gup gup..
DeleteTp risiko tanggung sendiri lah...
Deleteoo baru saya tau. tq info ni :)
ReplyDeleteSama2..
DeleteWkmsalam.
ReplyDeleteYe, jangan minum susu mentah kerana dikhuatiri mendapat jangkitan bakteria berbahaya.
Betul tu WP. Tp Rasanya kalau yg mentah tak lalu kot nk menelannya..
Deletebiasa kalau spouse mek bawak balik dari ladang, dia akan didihkan dengan daun pandan sekali nk kasi wangi and sedap mnum. tk pernah perah perah terus minum --'
ReplyDeleteWah.. letak daun pandan.. mesti wangi je baunya..
Delete