Advertisement

Kita tahu, tapi kita tak peduli.

KTA TAHU, TAPI KITA TAK PEDULI. Orang cakap, untuk berubah perlulah disertakan dengan niat yang betul. Kata orang, jangan cakap aje tapi takde apa pun. Bak kata pepatah, jangan jadi macam ayam, bertelur sebiji tapi riuh sekampun. Apa kata kita baca sedikit perkongsian yang cikla nak share ni. Semoga ia akan membuka walaupun sedikit hati kita untuk menjadi lebih baik. InshaAllah.....

Kita tahu, tapi kita tak peduli.

"Kita mengetahui, solat secara berjemaah itu adalah sunnah, mendapat lebih 27 darjat lebih berbanding solat bersendirian. Tetapi ruginya kita masih tidak mampu untuk berjemaah di masjid atau surau. Kita mengetahui, bahawa ucapan "Subhaanallaahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali dalam sehari akan menghapuskan dosa-dosa kita, walaupun dosa kita sebanyak buih di lautan. Akan tetapi sayang, berapa banyak hari kita yang berlalu tanpa kita mengucapkannya sedikit pun. Kita mengetahui, bahawa pahala dua rakaat Dhuha setara dengan pahala 360 sedekah, akan tetapi sayang, hari berganti hari tanpa kita melakukan solat Dhuha."

Kita tahu, tapi kita tak peduli.
Kita tahu, tapi kita tak peduli.

"Kita mengetahui, bahawa orang yang berpuasa sunnah kerana Allah satu hari saja, akan dijauhkan wajahnya dari api neraka sejauh 70 musim atau 70 tahun perjalanan. Tetapi sayang, kita tidak mahu menahan lapar. Kita mengetahui, bahawa siapa yang menjenguk orang sakit akan diikuti oleh 70 ribu malaikat yang meminta ampun untuknya. Tetapi sayang, kita belum juga menjenguk satu orang sakit pun minggu ini."

"Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu membangunkan masjid kerana Allah walaupun hanya sebesar sarang burung, akan dibangunkan sebuah rumah di syurga. Tetapi sayang, kita tidak tergerak untuk membantu dalam pembangunan masjid walaupun hanya dengan beberapa ringgit."

"Kita mengetahui, bahawa siapa yang membantu ibu tunggal dan anak yatimnya, pahalanya seperti berjihad di jalan Allah, atau seperti orang yang berpuasa sepanjang hari tanpa berbuka, atau orang yang solat sepanjang malam tanpa tidur. Tetapi sayang, sampai saat ini kita tidak berniat membantu seorang pun anak yatim. Kita mengetahui, bahawa orang yang membaca satu huruf dari Al-Quran, baginya sepuluh kebaikan dan satu kebaikan akan di lipat ganda kan sepuluh kali. Tetapi sayang, kita tidak pernah meluangkan waktu membaca Al-Quran dalam jadual harian kita. ,

"Kita mengetahui, bahawa haji yang mabrur, tidak ada pahala baginya kecuali syurga, dan akan diampuni dosa-dosanya sehingga kembali suci seperti saat dilahirkan oleh ibunya. Tetapi sayang, kita tidak bersemangat untuk melaksanakannya, padahal kita mampu melaksanakannya."

Kita tahu, tapi kita tak peduli.
Kita tahu, tapi kita tak peduli.

"Kita mengetahui, bahawa orang mukmin yang paling mulia adalah yang paling banyak solat malam, dan bahawasanya Rasulullah SAW dan para sahabatnya tidak pernah meremehkan solat malam ditengah segala kesibukan dan jihad mereka. Tetapi sayang kita terlalu meremehkan solat malam."

"Kita mengetahui, bahawa hari kiamat pasti terjadi, tanpa ada keraguan, dan pada hari itu Allah akan membangkitkan semua yang ada di dalam kubur. Tetapi sayang, kita tidak pernah mempersiapkan diri untuk hari itu." 

"Kita sering menyaksikan orang-orang yang meninggal mendahului kita. Tetapi sayang, kita selalu hanyut dengan senda gurau dan permainan dunia seakan kita mendapat jaminan hidup selamanya." 

Semoga bermanfaat... ❤❤❤

Sumber: Ustaz Iqbal Zain.

Post a Comment

5 Comments