Azam turunkan berat badan.

By Cikla Shahril - July 01, 2020

AZAM TURUNKAN BERAT BADAN. Hai semua, selamat pagi. Kadang-kadang naik stress jugak nak turunkan berat badan tapi tak turun-turun jugak kan. Semua tip, petua dah cuba. Tapi still tak berjaya. Mungkin ada 'silap' di mana-mana kan, iyelah kadang terlalu excited sampai terlepas pandang. So, apa kata kita take noted sama-sama apa yang cikla nak dah ni. Jom...

Azam turunkan berat badan.
Azam turunkan berat badan. Gambar kredit Google.

  1. Rancang waktu makan harian korang. Sebaiknya bawalah bekal . Macam mana sibuk pun jangan sesekali skip makan.
  2. Amalkan konsep 'suku suku separuh' untuk setiap hidangan korang. Ini penting untuk mengelakkan rasa terlampau kenyang. Bila dah kenyang, korang akan cenderung untuk makan pada waktu makan utama yang seterusnya. 
  3. Berkongsi hidangan saiz berbesar atau makanan yang berkalori tinggi dengan kawan atau family.
  4. Berhati-hati memesan makanan kalau korang makan di luar. Sebaiknya pilih ala carte berbanding dengan hidangan saiz combo yang biasanya siap pakej dengan minuman manis atau berkarbonat. Apa yang paling bagus, tukar minuman yang tak sihat tu dengan air kosong.


    Kredit Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

    • Share:

    You Might Also Like

    1 Orang yang komen.

    1. Nak turunkan berat jugak ini. Bolehlah ikut tips dari cikla ini :)

      ReplyDelete