Jom patuhi SOP demi melawan covid-19. Bukan susah pun kan!

By Cikla Shahril - July 28, 2020

JOM PATUHI SOP DEMI MELAWAN COVID-19. BUKAN SUSAH PUN KAN! Walaupun tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan dah ditetapkan, tapi rasanya kita tak perlu nal gembira sangat ya, nak nak pulak lita dah boleh keluar rumah dan melakukan aktiviti rutin kita macam sebelum ni. Bukan pe, bagi cikla selagi angka kes baru tak bernilai 0, memang tak boleh nak jangka apa yang akan berlaku next. Lagilah sekarang ni, kes baru pun turun naik kan. Ada berpunca jugak dari sikap mereka yang selfish terutama isu kuarantin di rumah bagi mereka yang baru balik dari luar negara.

"Tiada lagi kuarantin di rumah tetapi kuarantin wajib di pusat kuarantin mulai 24 Julai (Jumaat)." - Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri.

Memetik ucapan menteri kanan, cikla pun setuju. Bukan apa, eloklah diperketatkan macam ni. Mereka yang disuruh kuarantin di rumah serupa macam bukan orang yang kena kuarantin. Nama duduk rumah, tapi masih terima tetamu, elok bercampur gaul dengan orang. Adehlaah. Punca sungguh aihh. Ada pulak yang bangga dengan 'gelang' mahal katanya. Huhu. 

Patut kena kuarantin macam kami yang kuarantin RAI, minum 'air mahal' untuk rawatan radioiodine. Duk je dediam dalam bilik 8 hari. Baru tau rasa. Terus jem otak barangkali. Hihi. 

Jom patuhi SOP.  

Jom patuhi SOP demi melawan covid-19. Bukan susah pun kan!
Jom patuhi SOP demi melawan covid-19. Bukan susah pun kan!

Rasanya semua orang dah tau kot apakah SOP yang perlu dipatuhi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan dijalankan. Jaga jarak dan pakai mask bila terpaksa berada di tempat yang sesak. Amalan 3W (Wash, Wear & Warn) dan elakkan 3S (tempat sesak, sempit dan bersembang jarak dekat). Sebaiknya, elakkan bersalaman atau bersentuhan dengan orang lain dan kerap basuh tangan sebab tangan yang tak dibasuh dengan kerap dan betul, akan penuh dengan kuman. Bukan kita boleh nampak pun kuman virus tu semua. Kita sendiri yang kena sentiasa beringat.

Lagi satu, cara kita pakai mask atau pelitup muka. Pakailah pelitup muka dengan betul ye. Jangan letak dekat dagu sebab ia boleh tercemar dan menyebabkan mulut serta hidung dijangkiti bakteria, virus dan kuman. Pelitup muka jugal kena dibuka sepenuhnya masa kita makan, minum dan beriadah bagi untuk elak ia dari tercemar.

Jom patuhi SOP demi melawan covid-19. Bukan susah pun kan!
Jom patuhi SOP demi melawan covid-19. Bukan susah pun kan!

Jom patuhi SOP demi melawan covid-19. Bukan susah pun kan!
Jom patuhi SOP demi melawan covid-19. Bukan susah pun kan!

Untuk pengetahuan korang, mula 1 Ogos 2020, diwajibkan pakai pelitup muka adalah dalam pengangkutan awam dan tempat sesak. Sesiapa yang tak pakai dan ingkar, degil, ketegaq boleh didenda. Namun, apa yang penting, ingatlah kita belum menang lagi. Happy happy jugak, tapi janganlah sampai alpa dan leka. 

Stay safe ya semua. Jaga diri. 

  • Share:

You Might Also Like

2 Orang yang komen.