Nak pakai kanta lekap ada pantang larangnya?

By Cikla Shahril - July 05, 2020

NAK PAKAI KANTA LEKAP ADA PANTANG LARANGNYA? Dulu cikla pernah berkanta lekap. Masa dulu belajar lagi dekat UKM. Asal mula pakai kanta lekap ni sebab spek cikla patah, and 'kawan lelaki' cikla masa tu (sekarang dah jadi suami pun) tak suka perempuan pakai spek. Ni kekonon nak memenuhi permintaan buah hatilah ni. Since tu, cikla mula pakai kanta lekap. Cumanya kalau malam bukaklah, tukar pakai dengan spek. Tapi tu dululah. Sekarang cikla lebih selesa berkaca mata. Mungkin faktor usia jugak dan faktor-faktor lain. Anak dah ramai wehh, mana dan nak berkanta lekap bagai. Tak kuasa mak. Hahah. Pakai spek senang. 

Memang tak dinafikan ada orang memakai kanta lekap just untuk bergaya, menambah cantikkan penampilan diri dan sebagai aksesori jugak. Lagi-lagi kalau jenis kanta lekap yang berwarna macam-macam tu. Tapi, cikla dulu pakai sebab cikla rabun jugak, selain dari sebab-sebab yang cikla tulis kat atas tu.  Kanta lekap ni sebenarnya nampak macam senang nak jaga, tapi susah tau. Lagi-lagi melibatkan kebersihan kanta lekap tu sendiri. Susah ooo. Silap-silap salah cara, mata boleh kena efection, merah, gatal, mata bengkak dan macam-macamlah. Senang lagi senang pakai spek tau. 

Nak pakai kanta lekap ada pantang larangnya?
Nak pakai kanta lekap ada pantang larangnya? Gambar dari carian Google.

So, sebab itulah sebelum korang decide nak ‘bergaya’ dengan kanta lekap, eloklah kiranya korang ambil tahu beberapa perkara penting supaya ia selamat dipakai kelak. Jom buat checklist!

  • Pastikan kanta lekap tu sesuai dengan mata korang, jangan tengok cantik je tau. Lagipun bukan semua kanta lekap ngam dengan mata korang tu, sebab setiap orang mempunyai lekungan bebola mata yang lain-lain. Korang kena tau, tetap akan ada risiko jangkitan pada mata korang walaupun kanta lekap tu korang pakai dekat permukaan anak mata je. Tak mustahil ye! Walaupun kanta lekap berwarna dengan tak berwarna sama fungsi dia, tapi korang tetap kena make sure keserasian kanta lekap ni dekat mata korang. So, kenalah mintak pendapat mereka yang pakar ye masa nak pilih kanta lekap tu nanti. Begitu juga dengan tempoh penggunaan kant lekap. Ada yang boleh diguna sehari je (jenis pakai buang), dipakai seminggu dan bulanan. So, kena alert benda ni. 
  • Pilih kanta lekap yang berdaftar dengan syarikat yang sah. Kalau boleh jangan beli yang brand kita tak pernah dengar pun, kekonon nak try la tu. Lagi satu, jenis yang harga dia murah sangat. Paling bagus beli dekat kedai yang sah.
  • Alert jugak tempoh korang guna kanta lekap tu sehari. Korang digalakkan memakai kanta lekap kira-kira 8 hingga 10 jam je sehari, dan ini depend pada individu jugak. Elak memakai kanta lekap secara berterusan, sebab ini akan ‘membahayakan’ mata korang. Oh ye, lagi satu kalau korang nak tau, sebaik saja bekas kanta lekap tu dibuka, kitaran hingga tarikh luput tu start dikira. Contoh, kanta lekap yang mempunyai ‘jangka hayat’ sebulan bukan bermakna dia boleh digunakan selama 30 hari tua. Katakanlah korang tak pakai pun kanta lekap tu selama cukup-cukup sebulan pun, kalau dah cukup tempoh tarkih luputnya, kanta lekap tu patut dibuang. Jangan pakai lagi!

Apa yang BOLEH dilakukan bila korang menggunakan kanta lekap?


  • Bekas mengisi kanta lekap tu perlu dibasuh setiap minggu dan ianya perlu digantikan setiap 3 bulan sekali. Jangan setahun sekali pulak baru menggantinya. 
  • Kalau ada habuk atau bendaasing masuk dalam mata korang semasa korng menggunakan kanta lekap, tanggalkan dulu kanta lekap tu, lepas tu baru gunakan pencuci multipurpose untuk membersihkan kanta tersebut. 
  • Pergilah berjumpa pakar optometri setiap enam bulan sekali untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang perlu.
  • Masa korang basuh kanta lekap tu, pastikan korang menyapu perlahan kanta lekap tersebut walaupun korang menggunakan pencuci yang tak perlu untuk membersihkan permukaannya. 

Nak pakai kanta lekap ada pantang larangnya? Gambar dari carian Google 

Apa yang korang TAK BOLEH buat kalau menggunakan kanta lekap?


  • Terlalu berjimat cermat bila menggunakan pencuci multipurpose. Maksudnya, masa korang guna pencuci tu alahai sikit benor. Bukan pe, nanti tak cukup nak bersihkan kanta lekap tu. Ehh, korang faham tak maksud cikla ni?
  • Berenang sambil memakai kanta lekap.
  • Simpan bekas kanta lekap dalam bilik air sebab meningkatkan risiko pencemaran.
  • Berbarbekue masa memakai kanta lekap sebab ia dikhuatiri boleh cair akibat kepanasan.

Tip nak basuh dan simpan kanta lekap. 


  • Sebelum memegang kanta lekap, pastikan korang basuh dulu tangan korang dengan menggunakan sabun bebas wangi dan keringkan dengan kain yang bersih. 
  • Ambil kanta lekap, then letak pada tengah tapak tangan korang, dan gosok dengan lembut pada kedua-dua belah kanta lekap kira-kira 20 minit dengan pencuci yang sesuai.
  • Lepas tu, baru bilas kedua-dua belah kanta lekap tu lagi sekali dengan menggunakan pencuci multipurpose untuk make sure yang kanta betul-betul bersih. 
  • Last, baru letakkan kanta lekap dalam bekasnya dan penuhkan bekas tu dengan pencuci multipurpose. Jangan guna air biasa tau. 

Moga bermanfaat!

  • Share:

You Might Also Like

3 Orang yang komen.

  1. dulu ada jugak cita-cita nak pakai contact lens ni tapi tulah bila fikir balik takut pulak... sedangkan nak titik aimo pun berkali kali baru masuk mata ni pulak nak letak benda dalam mata hah memang tak la kot.

    ReplyDelete
  2. Betul..dulu saya juga berkanta lengkap pasal nak main bola..tapi leceh jugak

    ReplyDelete
  3. Dah 34 tahun hidup, tak pernah timbul lagi keberanian saya nak pakai hehehe

    ReplyDelete