Advertisement

Hidayah itu mahal dan berharga?

HIDAYAH ITU MAHAL DAN BERHARGA? Hidayah itu mahal dan berharga, sebab tu sangat beruntung orang yang mendapat hidayah. Dia merasakan kebahagiaan dunia dan akhirat, kebahagiaan hati, ketenteraman jiwa dan ketenangan yang sejati. Namun, hidayah itu bukanlah ditunggu. Menunggu waktu tua dulu. Menunggu berjaya dunia dulu. Menunggu anak-anak dewasa dan boleh berdikari dulu. Tapi, hidayah itu kenalah dijemput dengan segera sebab taubat tak menunggu ajal tiba. Umpama kata pepatah, bukan lambat asal selamat. Tapi cepat supaya selamat di akhirat kelak. Oleh itu, mereka yang bersungguh-sungguhlah yang akan mendapatkan hidayah.

Hidayah itu mahal dan berharga?
Hidayah itu mahal dan berharga?

Allah berfirman yang bermaksud : 

“Orang-orang yang bersungguh-sungguh (berjuang) di jalan Kami, sungguh akan Kami berikan petunjuk (hidayah) kepada mereka untuk istiqamah di jalan Kami. (QS. Al-Ankabut: 69).

Ibnul Qayyim menjelaskan ayat di atas, beliau berkata: 

“Allah menggantungkan/mengkaitkan hidayah dengan perjuangan/jihad. Manusia yang paling sempurna hidayahnya adalah yang paling besar jihadnya. Jihad yang paling utama yaitu jihad mendidik jiwa, jihad melawan hawa nafsu, jihad melawan setan dan jihad melawan fitnah dunia.” [Al-Fawaid, halaman : 59]

Bagaimana cara menjemput hidayah.
  • Perbaiki cara solatmu.
  • Baca Al-Quran.
  • Infaknya sebahagian dari hartamu.
  • Bersedekahlah secara sembunyi-sembunyi. 
  • Sentiasa berdoa memohon hidayah kepada Allah.

Semoga kita semua mendapatkan hidayah dari Allah. Selamat pagi sahabat yang disayangi Allah selalu. 

Kredit : Pengolahan Perkongsian dari WhatsApp. 

Post a Comment

1 Comments

  1. Perkongsian yang baik ni, mari sama2 menjemput HidayahNya ke hidup kita <3

    ReplyDelete