Tip mudah dapatkan mata yang sihat dan segar.

By Cikla Shahril - July 03, 2020

TIP MUDAH DAPATKAN MATA YANG SIHAT DAN SEGAR. Memang tak dinafikan, mata juga turut mempengaruhi keserian wajah seseorang itu. Mungkin korang suka menyembunyikan 'panda eyes' korang tu dengan menggunakan trik mekap, tapi ia tetap tak akan boleh menyembunyikan riak mata korang yang letih. So, apa kata korang try cara mudah ni. Jom baca!

Tip mudah dapatkan mata yang sihat dan segar.
Tip mudah dapatkan mata yang sihat dan segar. Gambar kredit Google.

Dapatkan tidur dan rehat yang cukup. 
Korang tau tak, kalau korang tak mendapat tidur dan rehat yang secukupnya, mata korang akan nampak kemerah-merahan sebab salur darah yang membawa lebih banyak oksigen ke kornea mata atau tisu yang meliputi mata akan jadi merah. So, untuk mengelakkan ni berlaku, korang mestilah mendapatkan tidur yang cukup at least 6 hingga 8 jam sehari. Ia jugak penting untuk mengelakkan tompok hitam atau 'panda eyes' dekat bawah mata korang. 

Letak timun pada kedua-dua kelopak mata.
Rasanya cara ni popular kot. Cara ni akan membuatkan mata korang jadi sejuk dan ia dikatakan mampu merehatkan urat saraf mata. Kandungan asid askorbik dalam timun dipercayai mampu mengurangkan retensi air pada mata yang mana ia menjadi punca kebengkakan dan cengkung pada area situ. So, mata akan nampak lebih fresh dan sihat. 

Guna belakang sudu.
Baca macam lawak je kan. Apa kaitan belakang sudu dengan mata yang fresh. Haha. Tapi, tahukah korang perempuan Korea buat cara ni untuk menghilangkan keletihan mata seterusnya buat mata lebih fresh. Sebelum letak belakang sudu tu kat mata, letak dulu sudu tu dalam peti sejuk beberapa minit. Lepas tu baru tekap belakang sudu tu pada mata. Memang fresh sejuk gila wehhh.

Ambil vitamin untuk mata.
Pada korang yang suka ambil supplement, bolehlah kalau nak ambil vitamin extra untuk mata korang tu. Paling tak pun, just amalkan pemakanan yang sihat dan kaya dengan asid lemak omega-3, lutein, vitamin C dan E seperti bayam, salmon, tuna, kekacang, telur, oren, aprikot dan buah-buahan sitrus. 

Letak uncang teh pada mata.
Kalau cara yang ni pun agak popular kan. Sebelum letak kat mata tu, simpan uncang teh dalam peti sejuk dulu. Ia bagus untuk menyegarkan mata sebab teh mengandungi kafein dan tannin yang dapat membantu mengecutkan saluran darah sekaligus menggalakkan air bertakung disingkirkan dari kawasan sekitar mata. 

Selalu tengok pemandangan yang hijau, saujana mata memandang.
Memang tak dinafikan ada fakta mengatakan yang melihat pemandangan hijau akan meningkatkan kesensitivitian mata, tapi kebanyakan mereka yang melakukan cara ni membuktikan ia buat mata mereka lebih relaks dan fresh

Tip mudah dapatkan mata yang sihat dan segar.
Tip mudah dapatkan mata yang sihat dan segar. Gambar kredit Google.


Semoga bermanfaat.

  • Share:

You Might Also Like

2 Orang yang komen.

  1. nice sharing ciklaa, saya setakat ni selalu buat yang sudu tu jelah

    ReplyDelete