Resepi ayam madu crispy chinese style.
Lamanya tak share resepi orang kan. Hihi. Apa kata korang try yang ni pulak. Cikla macam biasa, parking dulu kat sini.
Ayam madu crispy chinese style.
Bahan A:
500 gm isi ayam.
2 sudu besar kicap cair.
1 sudu kecil lada putih.
1 biji telur.
2 sudu besar tepung jagung.
2 sudu besar minyak bijan.
2 sudu besar cuka.
Bahan B :
1 inci halia (hiris nipis).
1 sudu besar sos tiram.
1 sudu besar sos plum (boleh ganti dengan sos tomato kalau takde).
5 ulas bawang putih (cincang halus).
2 sudu besar madu.
![]() |
Resepi ayam madu crispy chinese style. |
Cara buat :
1. Perap ayam bersama dengan semua bahan A selama 30 minit.
2. Lepas diperap, lumurkan ayam dengan tepung jagung dan goreng ayam sampai setengah masak menggunakan api sederhana angkat ketepikan.
3. Goreng ayam tadi sekali lagi menggunakan api besar, angkat dan ketepikan.
4. Tumis bahan B lebih kurang 5 minit menggunakan api besar. Masak sampai semuanya berbuih. Setelah itu, masukkan ayam kaup balik sampai semua bersalut bahan sos dan tutup api.
5. Taburkan bijan dan daun bawang boleh dihidangkan.
Selamat mencuba.
Kredit resepi dan foto : Fatin Damia.
0 comments