'santai tapi sampai'

Siapa suka makan kerang? Kerang ni sapa yang tak kenal adalah sejenis makanan laut bercengkerang yang boleh dimakan. Kulit dia bentuk macam ...

Kerang masak tumis pedas yang mudah dan sedap.

Siapa suka makan kerang? Kerang ni sapa yang tak kenal adalah sejenis makanan laut bercengkerang yang boleh dimakan. Kulit dia bentuk macam bulat lonjong dan mempunyai gegaris tetulang di luarnya. Antara kandungan nutrisi yang ada dalam kerang ialah vitamin B12, iodin, zat besi, selenium, fosforus, tembaga dan protein. 

Jom cikla nak share resepi mudah berkaitan dengan kerang ni. Jom tengok bahan dan caranya. 

Kerang masak tumis pedas yang mudah dan sedap.
Kerang masak tumis pedas yang mudah dan sedap. 

Bahan :

Kerang  1 kg.
Garam.
Sos tiram 4 sdm.
Sos cili 4 sdm.
Kicap manis 2 sdm.
Daun limau 2 helai.
Daun salam 2 helai.
Tomato dihiris.
Daun bawang.
Daun saderi untuk ditabur.

Bahan tumis :

Bawang merah 5 biji.
Bawang putih 4 biji.
Halia.
Lengkuas.
Cilipadi merah dihiris.
Cili padi dihiris.

Caranya :

Bersihkan kerang dan toskan. Kemudian, tumis bahan tumisan hingga naik bau. Masukkan kerang dan air, pastu tutup. Setelah itu masukkan sos cili, tiram, kicap dan garam. Gaul rata. Masukkan cili hiris, daun bawang dan tomato. Masak sampai semua sebati. Tabur daun saderi dan hidangkan. 

Kalau agak-agak nak masak untuk keluarga, belilah 2-3 kg kerang. Baru puas hati. Hehe. Apa yang penting, basuh kerang sebersihnya dan dengan betul sebab ia berbahaya kalau dimakan mentah atau kurang masak. 

Selamat mencuba.

Kredit resepi kepada pemilik asal resepi.

2 comments: