Seperti kerang, udang jugak adalah salah satu dari spesis hidupan laut yang boleh dimakan dan mempunyai khasiat yang tersendiri. Ia mengandungi vitamin, mineral protein yang bagus untuk kesihatan termasuk sifatnya yang rendah kalori dan tiada karbohidrat. Pada peminat udang, apa kata korang cuba resepi udang yang mudah ni. 

Jom cuba resepi udang masak bali yang sedap.
Jom cuba resepi udang masak bali yang sedap. 

Bahan :

1 kilo udang (size besar, lumur kunyit, garam dan goreng kejap).
7-8 batang serai (ketuk).
3 labu bawang merah (blend).
5 ulas bawang putih (blend).
Kicap manis/kicap lemak masin.
Cili kisar (agak-agak je).
Gula.
Garam.
Daun kari.

Caranya, panaskan minyak pastu tumis serai dan daun kari sampai layu sikit. Masukkan bawang blend, tumis sampai kekuningan kemudian masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak. Lepas tu, tuang kicap dan tumis lagi, baru masukkan udang yang dah digoreng tadi. Gaul sekata pastu masukkan sedikit garam dan sedikit gula secukup rasa. Last, tabur lagi dengan daun kari. Siap untuk dinikmati. 

Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar : Roselyza.