11 October 2018

Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap!

Tidur dah ke? Fahamlah cikla. Hujan-hujan ni kan, mata pun mulalah nak kelayuan. Hihi. Cikla sebenarnya nak share satu lagi resepi senang dan sedap dengan korang ni. Resepi ni resepi mak cikla tau. Tapi, adalah cikla derhaka sikit nak bagi sedap tekak sendiri. Hehe. Resepi apa pulak tu ehh? 

Ayam masak ros. Korang pernah makan tak lauk ni? Bahan-bahannya lebih kurang macam masak ungkep, tapi masak ungkep ada letak kayu manis kan. Masak ros ni, tak payah. Paling best, bahan-bahannya pun senang nak dapat. Pendek kata, guna rempah ratus yang biasa kita guna tu je. Oklah, malas cerita banyak jom check bahan-bahannya dulu.

Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap!
Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap! 

Bahan-bahannya :

1 ekor ayam sederhana besar (potong sederhana besar dan cuci bersih). 
2 biji tomato (potong bulat). 
Air asam jawa secukupnya. 
Sedikit minyak untuk menumis, garam dan perasa jika perlu. 

Bahan kisar : 

1 labu bawang besar. 
3-4 ulas bawang putih. 
1 sudu besar biji ketumbar. 
1 sudu besar jintan manis. 
1 sudu besar jintan putih. 
1/2 sudu besar serbuk kunyit. Kalau nak guna kunyit hidup pun boleh. Dalam 1/2 inci gitu. Kita naikkan warna je. Hehe.

Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap!
Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap! 

Cara masak :

Panaskan minyak secukupnya dalam kuali yang sesuai. Bila dah panas, tumis bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak. Kemudian, masukkan ayam dan sedikit air. Tutup kuali, dan biar sampai ayam empuk. Sesekali kacau ayam takut hangus pulak. Guna air perlahan. 

Bila ayam dah empuk, masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Gaul rata ayam. Kalau nak berkuah, tambah je air. Tapi, jangan cair sangat tak sedap. Cikla suka kuah pekat-pekat gitu. Emmm. Sedap wehhh. Kecur liur dah ni! 

Last sekali, masukkan  tomato nak kacau sekejap. Tak payah lama-lama sangat sebab tomato mudah lembik kan. Tak sedap pulak nanti lembik sangat. Bila dah nampak ok, tutup api dan bolehlah dihidangkan. So, inilah hasilnya.

Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap!
Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap! 

Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap!
Ayam masak ros yang mudah dan tak pedas. Semestinya sedap! 

Rasanya cikla pernah share resepi ni sebelum ni, tapi yang sebelum ni punya versi pedas. Yang ni tak pedas, so budak-budak memang suka. Kalau nak rasa sendiri, kenalah cuba kan!

3 comments:

  1. sedapnya..Nanti mau cuba juga :)

    ReplyDelete
  2. ingatkan ayam masak merah hehe

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum , untuk air asam jawa secukupnya tu , kena berapa sudu ?

    ReplyDelete