Orang selalu fikir wanita yang ada anxiety ni lemah, cepat panik dan mudah give up. Tapi hakikatnya? Mereka ni antara yang paling kuat! Bukan senang nak hadap rasa cemas setiap hari, tapi mereka tetap bangun, teruskan hidup dan hadap semua cabaran dengan penuh keberanian.
Cuba fikir, setiap hari mereka lawan ketakutan dalam diri sendiri. Perasaan gelisah tu kadang datang tanpa amaran, tapi mereka dah terbiasa mencari cara untuk bertenang dan kawal emosi. Ini buatkan mereka lebih hebat dalam memahami perasaan sendiri, something yang orang lain pun belum tentu boleh buat.
Selain tu, mereka juga lebih empati. Mereka faham macam mana rasanya hidup dalam ketakpastian, so mereka lebih peka dengan perasaan orang lain. Tak hairanlah kalau ramai wanita dengan anxiety ni jadi pendengar yang baik dan selalu ada untuk kawan-kawan yang perlukan sokongan.
Satu lagi kelebihan mereka, bijak dan teliti. Sebab mereka dah terbiasa fikir pelbagai kemungkinan, mereka lebih berhati-hati dalam buat keputusan. Mereka bukan jenis main redah, tapi lebih kepada merancang dan bersedia untuk sebarang kemungkinan.
Dan jangan terkejut kalau mereka ni sebenarnya sangat kuat mental. Walaupun anxiety selalu mencabar mereka, ia juga ajar mereka untuk bertahan dan jadi lebih cekal. Mereka tahu yang mereka tak boleh lari daripada ketakutan, jadi mereka belajar cara untuk hadapinya dengan berani.
Selain itu, kreativiti mereka pun tinggi. Sebab selalu fikir “what if”, mereka terpaksa jadi kreatif dalam menyelesaikan masalah. Kadang-kadang, mereka datang dengan idea-idea yang orang lain tak terfikir pun!
Mereka juga lebih jaga diri. Kesihatan mental dan fizikal sangat penting bagi mereka, so mereka akan pastikan mereka ada masa untuk diri sendiri. Sama ada dengan bersenam, meditasi atau sekadar berehat dari dunia luar.
Satu lagi benda yang menarik, mereka lebih fleksibel. Anxiety buat mereka sentiasa bersedia dengan perubahan, jadi mereka lebih mudah menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Apa pun yang jadi, mereka akan cari jalan untuk terus bergerak ke hadapan.
Dan percayalah, mereka ni lebih tahan stres daripada yang kita sangka. Hari-hari dah biasa lawan anxiety, tekanan hidup pun jadi lebih mudah dikendalikan. Kalau orang lain baru nak belajar hadap tekanan, mereka dah expert!
Paling penting, mereka tak takut nak minta bantuan. Mereka tahu bila mereka perlukan sokongan dan berani untuk mencarinya. Ini bukan tanda kelemahan, tapi bukti mereka cukup kuat untuk mengutamakan diri sendiri.
Yang bestnya, mereka lebih menghargai benda-benda kecil dalam hidup. Sebab mereka tahu betapa susahnya nak cari ketenangan, mereka jadi lebih bersyukur dengan saat-saat bahagia, walaupun kecil.
So, kalau ada orang kata wanita dengan anxiety ni lemah, fikir balik. Mereka bukan sekadar bertahan, mereka berkembang, berjuang dan jadi lebih kuat setiap hari. Kekuatan sejati bukan tentang tiada ketakutan, tapi tentang berani menghadapinya.
Kepada semua wanita yang mengalami anxiety, korang lebih kuat daripada yang korang sangka. Teruskan berjuang!
No comments:
Post a Comment