16 February 2025

Daging goreng kunyit, simple tapi sedap.

Kalau tak tahu nak masak apa, daging goreng kunyit ni memang penyelamat! Simple, sedap dan cukup lauk ni je pun dah boleh makan bertambah. Lagi best kalau buat versi basah sikit, ada kuah-kuah sedap nak gaul dengan nasi panas. Jom kita try!

Bahan-bahan:

Daging (hiris ikut suka).
Bawang merah dan bawang putih (mayang halus).
Cili padi (potong serong).
Cili merah & cili hijau (mayang).
Carrot (potong panjang).
Kacang panjang (potong pendek).
Garam & kunyit (untuk perap daging).
Bahan perasa (jika perlu).

Daging goreng kunyit, simple tapi sedap.
Daging goreng kunyit, simple tapi sedap. 

Cara-cara:

1. Cuci daging bersih-bersih, gaul dengan garam kunyit.
2. Masukkan dalam kuali, tambah air sampai tenggelam daging. Lagi banyak air, lagi empuk daging. Biarkan sampai air kering.
3. Bila air dah kering, masuk minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
4. Masukkan carrot, cili merah, cili hijau (kalau ada lada solok pun boleh masuk sekali). Gaul sebati.
5. Masukkan kacang panjang, tambah air sikit supaya daging tak terlalu kering, tapi tetap juicy.
6. Perasakan kalau perlu, gaul-gaul kejap, siap!

Makan dengan nasi panas, confirm licin pinggan! Nak tambah sedap, boleh letak lada solok atau lebihkan cili padi kalau suka pedas. Selamat mencuba!

Kredit resepi dan gambar to the owner 

1 comment: