Kalau korang suka lauk yang simple tapi sedap, sambal ikan talang masin ni memang wajib cuba! Perpaduan rasa pedas, manis, dan masin memang buat makan bertambah-tambah. Jom kita tengok cara nak buat!
Bahan-bahan:
20 biji cili kering*
3 labu bawang besar*
Sedikit belacan*
Sedikit lengkuas*
1 batang serai kecil*
2 labu bawang besar (hiris kasar).
1 sudu besar cuka.
Sejemput asam jawa.
4 sudu gula.
Minyak untuk menumis (lebih kurang ½ cawan).
Ikan talang masin secukupnya.
(*bahan yang perlu dikisar/blend).
Sambal ikan talang masin padu. |
Cara masak:
1. Goreng sekejap ikan talang masin bagi dia garing sikit. Ketepikan.
2. Blend semua bahan bertanda * sampai lumat.
3. Tumis bahan blend tadi sampai pecah minyak dan naik bau wangi semerbak.
4. Masukkan cuka dan perahkan asam jawa. Kacau sebati.
5. Dah agak kering, masukkan gula dan bawang yang dihiris kasar.
6. Akhir sekali, masukkan ikan talang masin yang dah digoreng tadi. Gaul rata sekejap, siap!
Makan dengan nasi panas-panas memang terangkat! Selamat mencuba!
Kredit resepi dan gambar to owner.
No comments:
Post a Comment