Ayam percik adalah hidangan yang cukup popular di Malaysia, terutama di pantai timur. Hidangan ini terkenal dengan rasa kuah perciknya yang kaya dengan rempah dan sedikit berkrim hasil gabungan santan. Jom kita cuba!
Bahan-bahan:
Bahan perapan ayam:
4 ulas bawang putih.
1 cm kunyit hidup.
1 batang serai.
1 cm halia.
Cara perapan:
1. Kisar semua bahan hingga halus.
2. Lumurkan pada ayam dan perap selama 2 jam untuk rasa lebih meresap.
Bahan kuah percik:
4 ulas bawang putih.
1 cm halia.
10 tangkai cili kering (direndam dan dikisar).
2 batang serai.
1 keping asam keping.
Sedikit garam, gula dan perasa (kalau suka).
200ml santan kotak. Nak yang perah sendiri pun boleh.
Cara memasak ayam percik:
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
Tips extra:
- Kalau suka ayam lebih berempah, boleh tambah sedikit serbuk ketumbar dan jintan.
- Boleh juga bakar ayam atas pemanggang arang untuk rasa lebih autentik.
- Lebihan kuah percik boleh disiram atas ayam selepas dibakar untuk rasa lebih padu!
Selamat mencuba.
Kredit resepi dan gambar : To the owner.
1 Comments
Tx resep nya kaaak 😍😍😍. Ayam percik ini salah satu makanan favorit saya saat msh studied Kat Penang. Sekali coba, langsung sukaaaa sangat. Sebab memang bumbunya pun meresap sangat dan gurih pedas 😍😍😍. Memang juicy
ReplyDelete