Kalau tengah cari kudapan simple tapi sedap, bebola kentang rangup ni memang terbaik! Guna 3 bahan je, tapi hasilnya memang padu. Jom kita buat!
Bahan-bahan:
5 biji kentang (rebus, toskan dan lenyek).
5 sudu besar tepung jagung.
Sedikit garam.
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan dalam satu bekas. Gaul sampai sebati.
2. Sapu sikit minyak kat tapak tangan, lepas tu bulat-bulatkan adunan.
3. Panaskan minyak dan goreng sampai kekuningan.
4. Dah siap, boleh cicah dengan sos cili, confirm sedap!
Tips Extra:
Nak lagi rangup? Celup dulu dalam telur, pastu salut dengan serbuk roti sebelum goreng.
Senang gila, kan? Sesuai sangat untuk minum petang atau buat stok kudapan untuk anak-anak.
Selamat mencuba!
Kredit resepi dan gambar: Zuraini Ramli.
No comments:
Post a Comment