Nak lauk simple tapi sedap gila? Jom try Ikan Terubuk Masin Masak Sambal Cili Api ni! Resepi ni confirm padu, makan dengan nasi panas memang bertambah-tambah. Jom kita masak!
Bahan-bahan:
Ikan masin – (terubuk, talang, duri atau yang seangkatan dengannya).
Air asam jawa / asam keping.
Bawang besar – dihiris.
Cili besar merah – dihiris.
Tomato – dibelah 4.
Gula dan serbuk perasa.
Bahan tumbuk kasar:
Bawang besar.
Bawang merah.
Bawang putih.
Sedikit belacan.
Cili besar merah.
Cili padi merah/hijau.
![]() |
Ikan terubuk masin masak sambal cili api. |
Cara-cara:
1. Rendam ikan masin dalam air lebih kurang 30 minit supaya tak terlalu masin. Nak kurang lagi masin, rendam lama sikit.
2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng ikan terubuk sampai masak. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan sikit minyak, tumis bahan tumbuk kasar sampai naik bau dan pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, kacau rata.
5. Tambah gula dan serbuk perasa secukup rasa (garam tak perlu sebab ikan dah masin).
6. Masukkan bawang besar, cili merah dan tomato, biar layu sikit.
7. Akhir sekali, masukkan ikan goreng tadi, gaul rata.
8. Dah siap! Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Memang simple tapi sedap gila! Kalau suka pedas, boleh tambah lebih cili padi. Selamat mencuba!
Kredit resepi dan gambar : Juma Natul.
No comments:
Post a Comment