Sotong Phat Phet Thai : Pedas, wangi dan padu!

Kalau korang peminat makanan Thai, wajib cuba resepi Sotong Phat Phet ni! Masakan ni memang 2 dalam 1, lauk dan sayur sekali harung. Yang paling best, rasa pedas, wangi dan sedap sampai tak cukup sepinggan nasi! Jom kita tengok cara buat.

Bahan-bahan:

500g sotong (cuci bersih).
4 batang kacang panjang (potong serong).
5 batang cili padi merah (potong).
1 labu bawang merah (potong).
1 batang serai (hiris).
4 helai daun limau purut.
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
1 sudu kecil belacan / fine shrimp sauce.
2 sudu besar sos ikan.
½ sudu kecil serbuk perasa.
Garam (ikut rasa).
Sedikit serbuk kunyit (hujung sudu kecil).

Bahan kisar:

4 batang cili merah.
4 batang cili hijau.
1 labu bawang merah.
3 ulas bawang putih.
Sedikit air.

Sotong Phat Phet Thai : Pedas, wangi dan padu!
Sotong Phat Phet Thai.

Cara masak:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai kering dan pecah minyak. Bau dia memang kaw!

2. Masukkan sotong yang dah dicuci, kacau rata dan biarkan sotong masak sampai kering sikit.

3. Bila sotong dah masak, masukkan serbuk lada hitam, serbuk kunyit, belacan, serbuk perasa dan sos ikan. Kacau sebati.

4. Akhir sekali, masukkan cili padi, serai, daun limau purut, bawang dan kacang panjang. Gaul kejap je, jangan lama sangat nanti sayur overcooked.

5. Tutup api dan siap!

Tips extra:

Nak lebih kick? Tambah lebih banyak cili padi. Kalau nak lebih wangi, boleh tumbuk kasar lada hitam instead of guna serbuk. Hidang panas-panas dengan nasi putih, confirm sedap! Yummy. 

Selamat mencuba! 

Kredit resepi dan gambar : Nurul Ateekah.

Post a Comment

1 Comments

  1. OK..Boleh masuk dlm list menu sahur / berbuka puasa nnt =)

    ReplyDelete