Suka menulis, berkongsi cerita dan bergurau tapi tahu batasnya.





Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.

Songket tenun SBLINE. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. | Cikla percaya semua orang tau apakah itu songket. Kalau dulu, pemakaian songket hanya orang berpangkat besar dan berada saja yang mampu. Tapi sekarang tak lagi. Semua orang boleh bergaya dengan busana berasaskan songket.

Kalau kita menyingkap kembali 'sejarah' songket secara ringkas, songket adalah sejenis kain yang biasanya ditenun dengan menggunakan tangan. Ia dihasilkan dengan menggunakan datu teknik menyungkit dengan menggunakan lidi buluh ataupun bilah nibung melalui benang loseng (warp) di permukaan alat tenun atau kei. Songket juga mempunyai corak yang rumit dan diperbuat daripada benang emas atau perak.

Kalau korang nak tau, perkataan songket bermakna membawa keluar atau menarik benang daripada kain atau menenun menggunakan benang emas dan perak. Proses ini dibuat lepas benang ‘karat butang’ disediakan untuk membuat reka corak atau sulaman benang emas, perak atau terekam. 

Memang tak dinafikan, songket mempunyai nilai tinggi sebagai fabrik warisan agung. Ia dikatakan mengangkat martabat si pemakai, manakala motif dan warna tenunan songket pulak dikatakan melambangkan kedudukan seseorang.

(SUMBER INFO : SINI

Pada masa kini, banyak songket dihasilkan, salah satunya dari fabrik cotton Eksklusif yang lebih mampu milik supaya lebih ramai orang berpeluang menggayakannya. Buatlah fesyen apa pun, confirm korang akan tampil anggun dan cantik. Silap-silap hari bulan dah macam puteri dah tau.

So, #ciklapunyabelogdotblogspotdotmy memperkenalkan beberapa koleksi songket tenun Cotton Eksklusif yang cantik dengan harga yang sangat berpatutan. Hanya RM65 sahaja sepasang (siap potong 4 meter suku). Tapi songket yang ni bukanlah dihasilkan dari tenunan guna tangan macam dulu-dulu ye korang, guna mesin. Maklum la sekarang semua dah canggih. Semua nak pantas, dan semestinya cantik gitu. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.
Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.  

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.
Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 


Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.
Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Tengok dah ada yang sold out pun. Memang lajusss gila stok menyusut. Maklumlah kain cantik, harga pulak berpatutan. Berkenan, cecepat klik link kat bawah tu.

Songket tenun yang masih AVAILABLE. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.
Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.
Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang.
Songket tenun Cotton Eksklusif. Korang wajib ada sepasang dalam koleksi pakaian kegemaran korang. 

<Sila picit link wasap ini : www.wasap.my/60173815843/songkettenunrm65 untuk order dan pertanyaan mengenai stok> 
Share:

4 comments:

  1. Songket ni pakaian atau kain yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas.Ada keistimewaannya yang tersendiri.Ada keseniannya.PC suka.

    ReplyDelete
  2. Ya allah cantik2 nyaaa..akak suka tapi kalau bleh nak baju yg dah siap..malas nak pi menempahnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. ye kak beli yg dah siap lagi senang nak nak mereka yg takde masa kan. takpe. yg ni buat cuci cuci mata jek.

      Delete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Owner


I am Cikla Shahril (Shahila Shahril).
Isteri, ibu, part time blogger, hypothyroid dan suri bisnes. Positive vibes.

Any reviews or collaboration, just send email at arinillalove82@gmail.com

Blog Page

Business Page


POS ONLY (Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak). Trusted Seller. Untuk order dan sebarang pertanyaan stok, sila wasap ke 017-3815843. Terima kasih.

Latest Post

Recent Posts Widget

Lovely Friends

Viewers