Advertisement

Alhamdullilah, dah 10 weeks dah.

ALHAMDULLILAH, DAH 10 WEEKS DAH. Pejam celik dah 10 weeks dah usia kandungan cikla. Cepat jugak masa berjalan. Dan syukur jugak, dah settle semua appointment untuk bulan ni. Routine checkup di klinik kesihatan, pastu attend combine clinic di Hospital Putrajaya dan dah settle jumpa pakar Perubatan keluarga jugak. 

Tapi bulan depan dah standby tarikh appointment selanjutnya termasuklah appointment routine dekat IKN.

Alhamdullilah, dah 10 weeks dah.
Alhamdullilah, dah 10 weeks dah. Gambar dari carian Google. 

Baby plak, alhamdullilah semuanya ok. Ritu scan dah nampak bentuk dah. Semoga baby membesar dengan sihat ye sayang. Doakan ibu kuat dan sihat hadapi semuanya sampai awak lahir nanti ye. 

Oh ye, awal-awal mengandung ni, ubat thyroxine cikla di up kan sikit. So, buat masa ni cikla kena ambil 2 dose thyroxine yang berbeza, untuk Isnin sampai Jumaat ambil 100 mcg, Sabtu Ahad plak 150 mcg. Takpelah kan, asalkan baby sihat walafiat. It's ok. Lagipun, thyroxine kecil je. No hal laahh nak telan. Hihi. 

Oh ye, cikla nak share jugak progression baby guna application THEASIAPARENT. Actually, first time guna application ni, tu yang aura dia, MasyaAllah. Hehe. Lain macam rasa excited dia. Melalui application ni kita boleh tahu perkembangan baby seawal trimester pertama sehingga melahirkan, InshaAllah.

Alhamdullilah, dah 10 weeks dah.
Alhamdullilah, dah 10 weeks dah. 

Alhamdullilah, dah 10 weeks dah.
Alhamdullilah, dah 10 weeks dah. 

Alhamdullilah, dah 10 weeks dah.
Alhamdullilah, dah 10 weeks dah. 

Alhamdullilah, dah 10 weeks dah.
Alhamdullilah, dah 10 weeks dah. 

Alhamdullilah, dah 10 weeks dah.
Alhamdullilah, dah 10 weeks dah. 

Sekarang ni rasa mual masih ada lagi, tapi syukurlah takdelah sampai muntah teruk. Dan selera makan masih ada, walaupun tak boleh nak telan makanan banyak untuk satu-satu masa. Orang cakap, makan sikit-sikit tapi kerap. 

Badan pun boleh tahan banyak angin gak, asyik sedawa dengan kentut je. Kadang-kadang kena cirit birit. Tapi, takdelah kuar simptom darah atau lendir. Doakan cikla ye.

Ehh, ada tak sahabat cikla yang sedang pregnant dan due sama macam cikla tak? 

Kredit sumber theAsianparent Community. 


Post a Comment

11 Comments

  1. Alhamdulillah tahniah cikla.. Saya due 20.02.2020

    ReplyDelete
  2. moga cikla sihat ye.
    seronok nyer nak sambut baby baru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah aida. doa2 kn semuanya berjalan lancar ye.

      Delete
  3. Alhamdulillah welcome baby 2020 😍

    ReplyDelete
  4. alhamudlillah semoga cikla & baby sentiasa dalam keadaan sihat

    ReplyDelete