Berhati-hati dengan elektrik.

Tragedi kebakaran di HSA tempoh hari mengejutkan banyak pihak. Bukan niat nak menunding jari menyalahkan sesiapa, tapi apa yang penting kesedaran dan keprihatinan diri sendiri. Apa yang penting kita kena sentiasa beringat dan berhati-hati dengan elektrik. Macam api jugak. Bila kecik jadi kawan, bila besar jadi lawan. Salah langkah memang buruklah akibatnya.

Berhati-hati dengan elektrik.
Berhati-hati dengan elektrik. Sumber Facebook.

Kalau korang perasaanlah, biasanya di wad-wad sesetengah katil mesti ada 'kabel' untuk bekalan oksigen dan plug untuk kita cas handphone ataupun barangan elektrik. Sebenarnya, ia ada sangat bahaya kalau kedua-duanya digunakan secara serentak. Kita semua tau kot yang oksigen ni merupakan unsur yang mudah terbakar (mesti time korang sekolah ada belajar dalam subjek Sains) dan boleh menyebabkan letupan berlaku.

Kalau kita pasangkan peralatan elektrik berdekatan dengan sumber yang mudah terbakar dan meletup ni, gelombang elektrik serta haba yang terhasil boleh menyebabkan kebakaran bila bertindakbalas dengan oksigen. Manalah tau, sambungan oksigen tu longgar atau tercabut tapi kita tak perasan. So, berhati-hatilah bila melawat pesakit di hospital. Orang cakap malang tak berbau kan. Beringatlah sebelum kena. Just remind.

2 comments:

  1. Sebagai panduan dan ingatan kita semua.
    Tq.

    ReplyDelete
  2. Oo plug tu kt tk bleh guna eyh ? Igtkan ok je

    ReplyDelete

Followers

Top Commentators

Library

Labels

TV show (17) about me (3) agama (303) beauty (143) biar betul (18) bisnes (118) blog story (635) breastfeeding (6) cerpen (1) diy (4) drama/filem (46) event (36) gajet dan IT (20) health (354) idea kreatif (41) ilmu (25) info (369) jalan-jalan (41) kata hikmah (9) kisah artis (35) lirik lagu (11) muhasabah diri (449) my pregnancy (20) parenthood (49) petua (188) poem (12) pregnancy (10) puasa story (30) relationship (62) resepi (247) rumahtangga (63) senyum sikit (4) social awareness (171) tips (40) wordless (31)

Disclamiers

Ini merupakan blog peribadi. Segala perkongsian dalam blog ini adalah pendapat peribadi penulis dan dari info yang telah dinyatakan sumbernya serta untuk rujukan pemilik blog pada masa hadapan. Artikel yang mengandungi fakta/info berkaitan medical adalah dari sumber yang boleh dipercayai dan telah disahkan kesahihannya. Namun, sila dapatkan nasihat pakar untuk lebih detail. Komen yang mempunyai pautan atau laman web yang bersifat keuntungan sebelah pihak (perniagaan) akan dipadamkan serta-merta termasuklah komen yang berbau negatif juga tak akan disiarkan. Terima kasih.

Pageviews