Dekat rumah cikla memang ada pokok belimbing buluh ni. Adalah dalam 2-3 pokok. Sekali berbuah serentak memang tak termakan-makan. Hehehe.
Sebenarnya banyak khasiat buah ni yang kita tak tau. Inilah yang cikla nak kongsikan.
Buah belimbing buluh ni biasanya dimakan mentah, dibuat sambal, acar dan lain-lain. Kalau mak cikla pulak, biasanya dia peram dengan garam dan rendam dalam air.
Macam kita buat jeruk homemade tu. Basuh bersih belimbing buluh ni kemudian dimasukkan dalam balang yang ditambah garam.
Lepas tu, tutup rapat-rapat dalam balang, kalau nak guna just tambahkan aje. Biasanya ia ditambah dalam masakan kari atau asam pedas. Sedapnya.
Ada juga orang buat buah ni sebagai minuman herba, dengan cara diawet dengan garam. Ia dipercayai dapat merawat batuk kokol, perut memulas, panas badan, seriawan usus dan penyakit darah tinggi.
Kelebihan si belimbing buluh yang menakjubkan. Sumber Google. |
Di samping itu, daunnya pulak boleh direbus dan dijadikan penawar masalah bengkak pada dubur, melegakan demam panas, merawat diabetes, dan lain-lain.
Air rebusannya juga boleh disapu di muka untuk merawat masalah jerawat dan beguk. Daunnya boleh ditumbuk dan ditampal pada bahagian kulit yang bermasalah. Ia boleh dijadikan alternatif untuk mencuci logam bagi menghilangkan kotoran.
Banyak rupanya khasiat buah ni kan? Nak menanamnya pun senang, cuma semaikan je bijinya dan siram air secukupnya. Semoga ini akan memberi pengetahuan baru pada kita.
Sumber dari MajalahWanita.
dulu pokok ni ada kat umah..selalu main masak2 guna buah ni..hehe..
ReplyDeleteHehe... kenangan terindah tu...
DeleteRumah ana ade lagi pokok ni. Kat belakang. Takyah jaga sgt, pokok ni.
ReplyDeleteTu la... kalau ada sepokok pun dah cukup kan. Berbuah memang byk..
Deletebuat sambal hitam sedap ni... tp yan beli yg dah siap je laa..x kose nak merebus nya lama.. hehehe
ReplyDeleteSedap ke? Cikla tak pernah mkn. Pernah dgr je... hehe
Deleteboleh jugak dimakan as ulam dgn sambal2 kan :D mak ayah sy suka
ReplyDeletehanisamanina.com
Nyummm...
Delete