4 May 2020

Resepi agar agar epal hijau senang gila nak buat.

Haa, ada peminat agar-agar tak? Meh cikla nak share resepi senang gila nak buat. Orang yang tak terror masak macam cikla ni pun boleh buat apa. Yang penting kita rajin mencuba. Hehe. Bak kata pepatah, biar tak pandai masak, tapi rajin mencuba. Tak gitu. Asalnya nak try resepi lain, tapi bahan tak cukup, so kita try buat ni dulu. Resepi ni cikla Google jugak, dan cikla ada ubah-ubah sikit la ikut suka hati daku. Hehe. Maklumlah, macam biasa kita buat apa yang ada kat dapur nun. Oklah, jom tengok bahan dulu.

Resepi agar agar epal hijau senang gila nak buat.
Resepi agar agar epal hijau senang gila nak buat. 

Bahan-bahan :

4 biji epal hijau (dicuci bersih dan direbus dengan 1 senduk gula sampai empuk. Cikla guna dalam 500ML air gitu. Senduk tu pulak senduk gulai yang sedang). 
1 biji epal hijau (potong/hiris nipis).
2 peket agar-agar serbuk perasa epal.
1 1/2 senduk gula (guna senduk yang sama korang guna untuk rebus epal tadi).
1 penutup esen  vanilla.
1/2 penutup pewarna hijau epal (optional). 
1L air.

Cara nak buat :

Blend epal yang telah empuk tadi dengan airnya sekali sampai halus. Yang ni, ikut resepi asal dia tak tapis tau. Tapi, cikla tapis amik jusnya je. So, ikut koranglah. Nak tapis atau masukkan sekali semua. Dalam periuk yang sesuai, masukkan serbuk agar-agar, air dan gula. Masak sampai ia mendidih dengan api perlahan. 

Then, masukkan esen vanilla, pewarna dan jus epal dan epal yang dihiris tadi. Kacau sekejap, kecikkan api sikit sebab takut meruap. Dah siap, tutup api. Tukang agar-agar yang dah siap tadi dalam acuan kesukaan korang. Cikla ada loyang tu je haa. So, hantam sajalah. Letak sikit air dalam loyang dan rata kan supaya senang nak keluarkan agar-agar bila dah keras nanti. Sejukkan dalam peti ais, dan bila dah keras bolehlah dipotong.

Resepi agar agar epal hijau senang gila nak buat.
Resepi agar agar epal hijau senang gila nak buat. 

Resepi agar agar epal hijau senang gila nak buat.
Resepi agar agar epal hijau senang gila nak buat. 

Sebenarnya, kalau ikut resepi asal makan dengan susu cair tu. Buat macam kuah tu. Tapi, kalau makan gitu pun sedap. Rasa masam-masam manis gitu. Manis pun takde manis sangat. Manis-manis buah je. Selamat mencuba. 

1 comment:

  1. wah senang je rupanya nak buat :) boleh la nanti cuba . tq share ! :)

    ReplyDelete