Umumnya, lasagna adalah salah satu hidangan pasta yang berbentuk leper yang terkenal di Itali. Ia biasanya dibuat bersama inti ayam atau daging dan ditabur dengan cheese untuk menambah kesedapannya. Tapi kali ni cikla nak share resepi lasagna guna roti je, tak payah susah susah nak cari kepingan lasagna. Jom tengok bahan-bahannya dulu.
Lasagna roti yang save budget tapi sedap. |
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping keju
1 cawan Mozzarella cheese (parut)
1 cekak daun sup
1 biji cili merah (hiris)
4 sudu besar sos lada hitam
4 sudu besar sos tomato
300 gram daging cincang
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji bawang besar (cincang)
1 cubit garam dan gula
Untuk inti daging.
1. Panaskan minyak, then tumis bawang putih dan bawang besar sampai naik bau.
2. Selepas itu, masukkan daging dan masak sampai daging empuk diikuti dengan sos lada hitam dan sos tomato dengan sedikit air.
3. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan daun sup dan cili merah.
4. Masak sehingga daging masak dan kering. Ketepikan dan biarkan inti daging sejuk.
1. Sapukan keseluruhan loyang dengan mentega.
2. Pukul telur dan susu sehingga sebati. Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun kat dalam bekas sampai penuh.
3. Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan. Susun kepingan keju ke atas daging.
4. Ulangi dan tambah lagi satu lapis roti dan daging.
5. Akhir sekali, taburkan parutan keju Mozzarella kat atas lapisan atas sekali.
6. Kalau ada lebihan telur, siramkan je kat atas roti. Last, bakar pada suhu 180ºC lebih kurang 40 minit.
Haaa, senang je kan. Lepas ni kalau ada roti lebih jangan dibuang. Just cari bahan inti je. Apa yang penting elakkan pembaziran gitu. Hihi.
Selamat mencuba.
Kredit resepi dan gambar : Mimie Ali.
0 comments: