'santai tapi sampai'

Siapa penggemar ikan tenggiri? Cikla suka jugaklah ikan ni sebab ikan ni salah satu ikan yang tak bertulang banyak dan tak bersisik. Jom cik...

Ikan tenggiri stim lada hitam yang menyihatkan.

Siapa penggemar ikan tenggiri? Cikla suka jugaklah ikan ni sebab ikan ni salah satu ikan yang tak bertulang banyak dan tak bersisik. Jom cikla nak share dengan korang resepi ikan tenggiri yang menyihatkan gitu. 

Ikan tenggiri stim lada hitam yang menyihatkan.
Ikan tenggiri stim lada hitam yang menyihatkan. 

Bahan-bahan :

4-3 ketul isi ikan tenggiri
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos tiram
Sedikit jus lemon
Garam secukup rasa

Cara masak:

Isi ikan dibersihkan. Kemudian, mayang/hiris bawang merah, bawang putih dan halia lepas tu taburkan bahan yang dihiris dalam pinggan atau bekas yang sesuai. Susun semua isi ikan dan taburkan lagi bawang serta halia kat atas isi ikan. 

Masukkan semua bahan lain termasuklah minyak bijan, sos tiram, garam dan serbuk lada hitam. Kukus ikan selama 10 hingga15 minit atau sampai ikan masak. 

Korang tak payah tambah air sebab nanti time kukus isi ikan tu akan mengeluarkan jus dia. 

Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar kepada owner

1 comment: