Daging adalah salah satu menu kegemaran pilihan rakyat Malaysia. Resepi berasaskan daging pun banyak. Tapi, korang tau macam mana nak potong daging yang betul. Bukan apa, ada orang kata, cara pemotongannya akan memberi kesan kepada kelembutannya.
Tip potong daging. Kredit gambar telegram petua dan kesihatan |
Langkah pertama dalam memotong daging adalah dengan menentukan arah uratnya. Kita boleh tengok kat permukaan daging itu sendiri.
Namun, nak tentukan urat pada potongan daging yang besar adalah sedikit susah, sebab setiap bahagiannya terdiri daripada beberapa otot, yang mana ia mempunyai urat tersendiri.
So, potonglah daging merentas uratnya untuk menambah kelembutan daging. Alasannya, memotong daging secara merentas akan memendekkan otot kepada segmen yang lebih kecil sekaligus menjadikan ia lebih senang untuk dikunyah.
Selain itu tips untuk memotong daging dengan senang adalah dengan separa-bekukan daging terlebih dahulu. Hasilnya daging akan lebih mudah dipotong.
Selamat mencuba!
kan.. haha
ReplyDelete