Advertisement

Apa dia menthol crystal dan manfaat dia?

APA DIA MENTHOL CRYSTAL DAN MANFAAT DIA? Dulu cikla selalu nampak dekat botol shampoo tulis  perkataan mint atau menthol. Bila pakai plak shampoo tu pulak, confirm kulit kepala rasa sejuk kool je. Best sangat! Kalau korang nak tau, mentol crystal ni dia adalah sejenis  sebatian organik yang mana ia terhasil secara sintetik atau diperolehi daripada minyak-minyak pudina. Tekstur dia ni biasanya berlilin dan berhamblur, pastu warna dia jernih atau putih. Kalau dalam suhu bilik, dia ni berbntuk pepejal, tapi kalau suhu melebihi suhu bilik dia akan mencair.

Apa dia menthol crystal dan manfaat dia?
Apa dia menthol crystal dan manfaat dia? 


Apakah sifat atau kelebihan menthol crystal?
  1. Sifat yang larut dalam air, dan antiseptik yang dapat menghalang pembiakan  kuman dan mengurangi rasa sakit.
  2. Sering dijadikan penyegar mulut untuk nafas sentiasa terasa fresh sekaligus menghilangkan bau mulut yang achemm. Itu sebab dia ni selalu ditambah dalam ubat gigi dan ubat kumur.
  3. Ada juga digunakan untuk campuran dalam pelembap, cleanser, dan juga losen.
  4. Dipercayai dapat mengatasi masalah kulit termasuklah keradangan, gigitan serangga atau luka bakar.


Apa dia menthol crystal dan manfaat dia?
Apa dia menthol crystal dan manfaat dia? 


Apa dia menthol crystal dan manfaat dia?
Apa dia menthol crystal dan manfaat dia? 


Selain dari sifat dan ciri di atas, fungsi yang paling owsem si menthol crystal ni, dia ni boleh bertindak sebagai antiseptik, antiparasit dan antivirus.

Itu sebab, dia ni berkesan untuk mereka yang mempunyai masalah berkaitan pernafasan, contohnya selsema, asma atau semput, hidung berair dan tersumbat dan sakit dada.

Tu sebab kalo korang kena selsema korang boleh amik sedikit menthol crystal ni, pastu larutkan dia dalam air panas, then hidu or sedut bau dia.

InshaAllah, dia akan bantu melancarkan pernafasan hidung korang yang tersumbat tu dan sekaligus merawat selsema korang.

Apa dia menthol crystal dan manfaat dia?
Apa dia menthol crystal dan manfaat dia? 


Tapi, kalau korang takde serbuk menthol crystal tu pun takpe, guna je minyak urut moden MMG. Picit sikit pastu rata kan pada area zon T muka, termasuk atas kening dan batang hidung.
Sapu jugak dekat area leher dengan dada jugak. InshaAllah, memang sangat selesa dan melegakan.

Apa dia menthol crystal dan manfaat dia?
Apa dia menthol crystal dan manfaat dia? 

<Untuk sebarang pertanyaan dan order sila klik link berikut www.wasap.my/60173815843/nakMMG>

Post a Comment

0 Comments