Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.

By Cikla Shahril - February 05, 2020

JOM LEGAKAN KEMBUNG PERUT BAYI DENGAN CARA YANG MUDAH. Ibu-ibu sekalian, siapa anak dia selalu kena kembung perut? Kembung perut ni disebabkan oleh colic. Nak tau baby ni kembung senang je. Sign paling senang bila baby nangis tak berhenti. Tukar pempes dah, bagi susu dah. Pendek kata kita dah buat baby selesa dah tapi still nangis. Pastu perut baby pulak macam keras tegang. 

Walaupun benda ni normal je dan selalu berlaku pada kebanyakan baby, tapi kesianlah kan kalau baby asyik nangis je. Lagi merisaukan kalau itu adalah tanda pada masalah yang serius. Nauzubillah, moga dijauhkanlah.

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Selain dari teknik penyusuan yang betul, pemilihan puting susu baby yang sesuai, menyedawakan baby lepas menyusu, ibu juga kenalah jaga makan juga. Kalau boleh elak makanan yang 'berangin' dan tak sesuai untuk ibu yang sedang menyusukan anak.

Cara paling senang nak bagi lega kembung perut tu urut perut baby secara lembut dengan minyak urut yang sesuai. Kalau cikla, cikla rekomen minyak urut moden MMG. Memang cepat melegakan. Cumanya, masa sapu tu buat sapuan nipis je. Urutan paling bagus, ibu boleh cuba dengan urutan I ❤️ U. InshaaAllah, baby akan rasa lega sangat. Ibu juga boleh amalkan urutan pada baby setiap kali selepas mandi. Urut tapak kaki baby jugak.

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

<Untuk order atau sebarang pertanyaan, klik link berikut 

  • Share:

You Might Also Like

3 Orang yang komen.

  1. terima kasih di atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  2. ilmu baru ni, tak pernah tahu ada urutan I love U. Comel!

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah sangat bermanfaat ^_^

    ReplyDelete