Orang cakap, kalau mood rajin tu datang, semua boleh jadi kan. Betul tak? Macam tu juga dengan mood memasak ni.
Bagi cikla, kalau dah datang penyakit semua nak cuba sendiri tu, memang semangatlah nak buat sampai jadi. Lagi pula, kalau ada yang tukang makan dan suka pulak. Lagilah berkobar-kobar nak buat. Masih lagi dalam mood pantang low diet iodine, cikla sedaya upaya memasak dengan menggunakan bahan yang dibolehkan asalkan ia sedap.
Apa yang penting, cikla dan seisi keluarga boleh makan walaupun masterschef ni masih dalam berpantang makan lagi.
Sebenarnya dah lama cikla nak cuba buat pes tomyam sendiri. Rasanya dulu-dulu pernah buat kot, tapi sekali je lah. Lepas tu, kalau buat tomyam pakai yang instant pes tu atau yang jenis kiub. Ternyata rasa pes tomyam homemade dan yang dah sedia ada sedikit berbeza. Kalau ikut tekak cikla lah. Resepi ni cikla dapat di web siraplimau.com.
Cuma derhaka resepi sikitlah sebab dalam resepi ni ada guna kiub ayam tapi cikla ganti dengan air stok ayam. Jom tengok bahan-bahannya dulu.
Bahan kisar :
2 labu bawang besar.
4 ulas bawang putih.
2 batang serai.
1 biji tomato.
2 biji cili merah.
3 sudu besar cili giling.
Sedikit minyak masak.
Air perahan limau nipis. Dalam 4-5 biji.
Air stok ayam (kalau xde guna kiub ayam). Air stok ayam tu, air rebusan tulang ayam tu. Ala korang ambillah kaki, leher, isi ayam sikit kemudian rebus dgn air. Ambil airnya. Isinya nanti campur balik dlm tomyam.
Jom buat sendiri pes tomyam yang mudah dan semestinya sedap! |
Jom buat sendiri pes tomyam yang mudah dan semestinya sedap! |
Bahan lain :
1 ekor ayam (nak letak daging pun ok jugak tapi cikla tak makan daging, so tak letak. Kalau nak senang, rebus dulu daging senang kan. Nanti tambah je dalam kuah).
2 batang serai diketuk.
3 helai daun limau purut disiat-siat.
Bawang Holland (belah 6).
Tomato ceri, baby corn, cendawan tiram, bunga kobis, carrot dan lain-lain (yang ni ikut suka, nak letak pun boleh tak letak pun takpe). Cikla cuma letak carrot, tomato ceri dengan cendawan je. Tu pun dah penuh satu periuk. Hihi.
Cara nak buat:
Panaskan periuk yang sesuai, kemudian masukkan bahan kisar dan sedikit air. Tumis sekejap sampai naik bau dan pecah minyak. Lepas tu masukkan serai dan daun limau purut, kacau rata. Kemudian, masukkan ayam serta sayur yang keras dulu dan air secukupnya. Kalau ada lebihan air stok ayam tu masukkan sekali. Biarkan mendidih, ayam masak dan sayur empuk.
Bila dah menggelegak dan bahan kat dalam tu dah empuk, taburkan garam dan sedikit gula untuk sesuaikan rasa. Kalau kurang masam, tambahkan perahan air limau nipis atau asam keping. Nak pedas lagi ketukkan cili padi Wow terangkat! Last, masukkan bawang Holland, tomato ceri dan cendawan dan biarkan mendidih sekejap. Jangan lama sangat, nanti tomato overcooked sangat, tak best! Dah siap, sedia dinikmati dengan nasi panas.
Tapi, kan kalau tak salah cikla dalam drama Jangan Benci Cintaku, mak si Fika tu masukkan santan sikit dalam tomyam dia. Ala, kan ada satu scene tu Fika minta resepi tomyam dengan mak dia. Mak dia cakap, "tomyam mama special sikit sebab letak Santan. Tu yang papa kalau makan tomyam mama bertambah-tambah nasi." Amboi, siap ingat dialog lagi haha!
Kalau kot-kot korang try rasa macam mana bolehlah tambah santan sikit. Hihi. Oh ye, bagi mereka yang TAK berpantang low diet iodine bolehlah nak tambah seafood macam udang ke, sotong ke dan lain-lain. Selamat mencuba!
Puas hati kn buat sendiri... Air tgn tu yg penting..
ReplyDeleteBetul tu. Lagi2 kalau air tgn seorang ibu. Ceewah..
DeleteSedapnyaa! Nak try jugaklah buat sendiri pes ni :)
ReplyDeleteCuba jgn tak cuba... selamat mencuba.
Deletebelum pernah buat letak santan. Boleh try jugak lepas ne
ReplyDeleteCikla pun nak try nanti. Yg ni tomyam biasa tu...
Deletedapnyer...bolehlah cuba nnt...anak2 memang suka makan tomyam
ReplyDeleteBdk2, biasalah. Lagi2 kalau letak byk Ayam.
DeleteWahh nak buat nii. Dah tbyg rasa sedapnya
ReplyDeleteCepat buat shirven, kang asyik berbyg byg je... hihi
DeleteBiasa SA beli pes tom yam kirim kat adik yang selalu balik perlis..hehehe..boleh cuba la buat sendiri..
ReplyDeleteMade in Thailand ke SA, sedap tu...
DeleteMacam nak kena try buat je ni esok. Terima kasih kongsi resepi :)
ReplyDeleteSelamat mencuba, sama2.
Deletepes tomyam aida skang ni, thailand mari :)
ReplyDeleterajin cikla. terbaik.
Thailand Mari sedap jugak... yumm
Deletewaaa gitu je eh kalau buat sendiri ? not a fan of tomyam so tak amek tahu sangat.
ReplyDeletetapi kadang2 tu ada rasa tringin nak merasa. hehe.. senang juga rupanya kalau buat sendiri..
Senang je. As long as penyakit rajin menjangkit semua jadi. Hihi
DeleteRasa cam nk buat tomyam je esok.. kikiki..
ReplyDelete