05 December 2018

Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu.

Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu. | Assalamualaikum wbt. Gula tambahan biasanya digunakan dalam makanan proses dan minuman. Mungkin kita tak tau pun apa nama lain bagi gula tambahan ini kan. Betul tak? Bila kita tengok dekat pek makanan atau minuman tersebut, kadang-kadang dia tak tulis 'sugar' atau gula pun... Kita pun fikirlah yang makanan dan minuman tersebut takde kandungan gula.

Tapi, rupanya ia turut ditambah dengan gula tapi dikenali dengan nama lain... Nak tau? Jom baca perkongsian ini...

46 nama lain bagi gula tambahan (dalam Inggeris) yang mungkin kita tak tahu.

Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu.
Gambar diubahsuai dari carian Google. Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu.

  1. Agave. 
  2. Barley malt. 
  3. Beet sugar. 
  4. Blackstrap molasses. 
  5. Brown sugar. 
  6. Brown rice syrup. 
  7. Cane sugar. 
  8. Cane juice. 
  9. Caramel. 
  10. Carob syrup. 
  11. Coconut sugar. 
  12. Coconut palm sugar. 
  13. Confectioners sugar. 
  14. Corn sweetener. 
  15. Corn syrup. 
  16. Demerara sugar. 
  17. Diatase. 
  18. Date sugar. 
  19. Dextrin. 
  20. Dextrose. 
  21. Diastatic malt. 
  22. Evaporated cane juice. 
  23. Fructose (High fructose corn syrup). 
  24. Fruit syrup. 
  25. Galactose. 
  26. Glucomalt.
  27. Glucose. 
  28. Grape juice concentrate. 
  29. Grape sugar 
  30. Honey. 
  31. Invert sugar. 
  32. Lactose. 
  33. Maltodextrin. 
  34. Maltose. 
  35. Maple syrup. 
  36. Palm sugar. 
  37. Raw sugar. 
  38. Rice syrup. 
  39. Refiners syrup. 
  40. Saccharose. 
  41. Sorghum syrup. 
  42. HSucrose. 
  43. Sugar. 
  44. Treacle. 
  45. Turbinado sugar. 
  46. Xylose.

Akan tetapi, 5 jenis gula tambahan yang biasa digunakan adalah corn syrup, sorghum, cane sugar, high frutose corn syrup dan fruit juice concentrate. 
Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu.
Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu. Kredit Google. 

Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu.
Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu. Kredit Google. 

Kalau korang nak tau, 5 jenis makanan yang biasanya ditambah gula tambahan adalah seperti minuman bergas dan manis (sweetened beverage), baked food, dairy dessert, gula-gula (candy) dan cereal. 

Selain itu, antara kesan yang menakutkan kalau kita terlalu banyak mengambil gula tambahan adalah seperti obesiti, diabetes type 2, gigi rapuh dan rosak, sakit jantung, penuaan pramatang, lemah daya ingatan, tulang rapuh, keradangan, depression, acne, belly fat dan banyak lagi. 

Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu.
Nama-nama lain bagi gula tambahan yang mungkin kita tak tahu. Kredit Google. 

So, ambillah langkah bijak demi kesihatan. Jangan fikir sedap tekak kita aje, tanpa memikirkan kesan di kemudian hari... Sama-sama kita menjaga kesihatan. Jom! 

Kredit SINI

2 comments:

  1. Wah banyaknya nama2 gula, tq sharing Cikla. Sangat berguna!

    ReplyDelete
  2. sejak dua menjak ni myra pun jaga2 gula jugak. thank for the reminder dear

    Myra | The Grey Lines Between

    ReplyDelete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.