Ustazah pesan kepada para srikandi ummah tercinta.

1. Wanita sebelum berwudhu' kena bersuci dulu sebab wanita ni ada 3 air iaitu air mani, air mazi berlaku ketika teransang dan air wadi atau keputihan berlaku ketika kepenatan atau mengangkat objek berat. Ramai wanita yang tak sah solat sebab tak membersihkannya terlebih dahulu sebelum solat. Takut di akhirat nanti solat kita 0 disisi Allah.

2. Wanita apabila diuji dengan ujian suami, anak, adik beradik dan lain-lain dan dia bersabar malaikat akan mencatat pahala sabar baginya. Salamun 'alaikum bima sobartum. 

3. Wanita bersihkan mekap bersih-bersih sebelum berwudhu' pastikan bedak atau foundation betul-betul hilang dari kulit muka. Lepas wudhu' ambil tisu kesat di muka nak pastikan tiada kesan yang tinggal.

4. Baca doa selepas berwudhu' akan dibuka 8 pintu syurga dan kita diberi peluang untuk masuk dari mana-mana 8 pintu syurga.

5. Cuba jaga aurat betul-betul dengan sempurna ketika hendak keluar rumah. 8 jam dicatat pahala atau 8 jam dicatat dosa? Kita pilih yang mana. Tutup aurat sebelum tibanya kematian yang hanya nampak muka sahaja.


(Ustazah Asma Harun)

*Peringatan untuk diri sendiri juga.