Advertisement

Senggugut baik macam magik?

SENGGUGUT BAIK MACAM MAGIK? Siapa selalu kena senggugut time bendera merah? Angkat tangan! Hurmm, mesti fobia trauma ngeri sadis kan kalau kena. Time tu gak la rasa serba tak kena. Duduk sakit, baring kadang tambah sakit. Ada masanya sampai menggerekut kaki menahan sakit. Mood terus swing 360 derjah Fahrenheit. Sakit wehhh. 

Dah jadi camni, nak tak nak terpaksa gaklah telan painkiller yang kaler pink nak bagi kurang sikit sakit tu. Tapi, itulah. Telan selalu selalu pun tak bagus gak sebab orang cakap kat dalam dia ada 'bahan perancang'. Sebab tu dia tak digalakkan ambil terutama untuk remaja dengan perempuan yang belum kawin. Oranglah yang kata, wallahualam.

So, kalau dah gitu wajiblah cari alternatif lain kan sebab apa apa yang memudaratkan sebaiknya kita elak. Contoh, cuba korang sapu minyak kayu putih tak kira apa apa brand dekat area perut dengan pinggang, minyak kayu putih kan sifat dia analgesik. So, dia boleh bantu kurangkan rasa sakit. Korang sapu konsisten kalau nak bagi kesan dia berganda sikit. InshaAllah rasa tak selesa tu lama lama hilang. 

Tapi, kalau nak minyak urut yang tak berminyak, cepat meresap ke dalam kulit dan ada minyak kayu putih kat dalam dia jugak, korang meh cuba 𝗠𝗶𝗻𝘆𝗮𝗸 𝗨𝗿𝘂𝘁 𝗠𝗼𝗱𝗲𝗻 𝗠𝗠𝗚. Macam kastemer nama Sha ni. Kalau senggugut mai memang tak boleh nak bawak bincang. Sampai tak boleh tidur katanya. Pastu klimaks kisah ni dia try sapu MMG. Terus hilang, macam magik pulak kata dia. Selalu nak kasi lega sakit tu kena tungku perut dengan batu sungai tu. Baru ok. 

Senggugut baik macam magik?

Senggugut baik macam magik? 

So, korang yang selalu kena camni cikla syorkan dua tiga hari sebelum nak period tu sesiap sapu MMG dekat perut dengan pinggang. Kat peha pun sama. Sebab time period, biasanya memang lenguh sakit semua bahagian ni. Hari hari tau sapu, nak nak tiap kali pas mandi dengan nak tido malam. Tapi kalau korang main sapu je bebila suka pun ok jer. Kalau yang sejenis ada strechmark kat perut, habis pudar semua parut kat kawasan berkenaan. Hihi. 

Korang hadapi masalah yang sama macam Sha? 

Nak cuba MMG sendiri? Tekan SINI

Post a Comment

2 Comments

  1. kalau kena period pain memang perit.Apa kerja semua tak jalan.Seminggu sebelum period kena make sure tak minum air ais & makan makanan yang berangin.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah setakat ni Ain sangat2 jarang kena senggugut. Setahun mungkin sekali je atau tak ada? Tapi sekali kena rasa sakitnya ingat lagi perit betholl. Ain perfer sapu2 lagi dari makan painkiller. Sebab macam kalau sapu luaran gitu haha tak tahu logiknya tapi guna luar lagi okay dari makan2 ubat. Ni pendapat peribadi ain lah

    #staysafe

    ReplyDelete