Sotong sumbat telur simple tapi padu!

By September 02, 2025

Hai korang, lamanya tak share resepi orang kan. Haha. Kalau korang jenis suka makan sotong, resepi ni memang confirm kena cuba. Paling senang nak masak katanya, paling sedap pulak tu katanya lagi. Hihi. 

Kalau makan 2 ekor memang tak cukup, at least 4 ekor baru puas hati! Kalau nak tau sedap ke tak benornya, kenalah korang try sendiri ye. 

Bahan-bahan:

6 ekor sotong saiz medium.
1 biji bawang merah sederhana – potong dadu kecil.
4 biji telur gred A.
3 ekor udang XL (nak tambah sedap, tak letak pun boleh) – potong kecil.
Daun ketumbar – cincang halus (jangan banyak sangat, nanti “menyengat”).
Lobak merah – cincang halus ikut suka.
Perasa brand ikut memasing / garam dan gula.
Pencungkil gigi / lidi.

Sotong sumbat telur simple tapi padu!
Sotong sumbat telur simple tapi padu! 

Cara-cara:

1. Masukkan telur, udang, daun ketumbar dan carrot dalam mangkuk. Kacau sebati. 

2. Panaskan sikit minyak, goreng bawang merah sampai naik bau dan sedikit garing. 

3. Masukkan adunan telur tadi, kacau macam buat telur hancur. Letak sikit perasa (atau garam dan gula kalau tak nak guna perasa). 

4. Bila inti dah masak, masukkan ke dalam badan sotong sampai sotong jadi gemuk buncit. Lepas tu, ambil kepala sotong dan letak balik kat tempat asal. Cucuk dengan lidi/pencungkil gigi supaya inti tak terkeluar. 

5. Buat potongan kecil kat badan sotong (supaya sotong tak mengecut sangat masa masak). 

6. Korang boleh pilih nak bakar atas arang, goreng dalam kuali, atau masukkan dalam air fryer. Masak sampai sotong masak je, jangan lama sangat sebab sotong cepat jadi keras dan kering.

Sos Thai serbaguna (must try!)

Lagi power kalau makan sotong ni dengan sos Thai homemade. Caranya:

Bahannya:

Sos Thai botol (yang ada gambar makcik tu).
Bawang putih – cincang halus.
Cili padi merah – potong kecil.
Daun ketumbar.
Sos ikan.
Gula.
Air limau nipis.

Cara: Campurkan semua bahan ni, kacau rata, siap! (Tak payah pening nak sukat, main agak-agak je).

Tips penting!

- Jangan masak sotong terlalu lama, nanti keras, terus tak syok nak makan.

- Kalau tak ada udang pun tak apa, sotong tetap sedap sebab inti telur tu dah cukup power.

- Sos Thai ni boleh guna untuk makanan lain jugak seperti ayam bakar, seafood grill, atau cicah cucuk-cucuk pun ngam!

Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar : Mira Khan.

You Might Also Like

1 comments