Bawang putih adalah salah satu bahan alami yang banyak manfaat dan kelebihannya yang tersendiri. Jom baca kalau nak tau, lagi-lagi kalau korang peminat tegar bawang putih. Hihi.
Manfaat utama;
- Membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol.
- Menguatkan sistem imun, melawan bakteria dan virus.
- Menyokong kesihatan jantung dan pembuluh darah.
- Bersifat antioksidan, mencegah keradangan dan penuaan awal.
- Membantu mengawal gula dalam darah.
- Mengurangkan risiko penyakit kronik (jantung, kanser tertentu, strok).
Cara penggunaan;
- Makan seulas bawang putih mentah setiap hari.
- Kupas kulit, ketuk/penyek sedikit supaya bahan aktif (allicin) keluar.
- Boleh ditelan terus seperti pil, atau dicincang halus dan dicampur dalam madu/air suam.
- Sebaiknya diambil pada waktu pagi sebelum sarapan untuk kesan maksimum.
Tips penting;
- Elakkan makan terlalu banyak sekaligus (boleh sebabkan pedih perut dan bau mulut kuat).
- Kalau ada masalah perut sensitif, cuba ambil bersama madu atau air.
- Konsisten dalam jangka panjang untuk kesan terbaik.
Kesimpulannya, satu ulas bawang putih mentah setiap hari mungkin nampak kecil, tapi manfaatnya besar. Bukan sekadar “menjauhkan doktor,” bahkan boleh jadi ikhtiar menjaga kesihatan sepanjang hayat.
"Jika Allah berkehendak, maka terjadilah ia..."
Moga bermanfaat.
Kredit info telegram PetuaDanKesihatan.
Saya jadi ingat masa kuliah di Penang, jadi lecturer saya yg asal India sempat arguing dengan student dari China. Student China ini suka bawa botol berisi bawang putih yg sudah diolah, lalu dimakan begitu saja. Katanya bisa jadi obat.
ReplyDeleteWaktu lecturer saya yg orang India tahu, dia langsung bilang bawang putih tak bagus untuk tubuh 😅😅😅. Krn bisa melukai kulit. Dia kasih contoh, coba iris bawang putih, lalu tempelkan di kulit wajah 1 malam. Pagi esok, pasti kulit kita akan menghitam atau luka tipis.
Atas dasar itu dia tak mau makan bawang putih ðŸ¤
Arguing lah mereka berdua hahahhaha.
Saya sendiri sukaaa bawang putih. Tapi masih di batas normal lah. Biasa kan memang untuk bumbu masakan.