Resepi balutan ayam berkeju dan bawang putih.

By July 28, 2025

Lamanya cikla tak share resepi kan? So, kali ni cikla nak share resepi balutan ayam berkeju dengan bawang puth. Gabungan balutan yang  crunchy, cheezy dan penuh rasa bawang putih, confirm buat korang nak lagi! Okey la, jom tengok bahan-bahannya dulu dan cara nak buat. 

Bahan-bahan:

2 cawan ayam telah direbus - carik halus.
1 cawan keju mozzarella atau cheddar - parut.
2 ulas bawang putih - cincang halus.
¼ cawan mayonis atau krim masam.
½ sudu teh perasa Italian.
Garam dan lada hitam secukup rasa.
4 keping tortilla besar atau roti wrap.
Sedikit mentega atau minyak untuk memanggang.

Resepi balutan ayam berkeju dan bawang putih.
Resepi balutan ayam berkeju dan bawang putih.

Cara buat:

1. Dalam mangkuk yang sesuai, gaulkan ayam, cheese, bawang putih, mayonis (atau krim masam), perasa Italian, garam dan lada hitam hingga sebati.

2. Kemudian, letakkan campuran ini di tengah setiap keping tortilla dan gulung ketat menjadi balutan.

3. Panaskan kuali dengan api sederhana dan sapukan sedikit mentega atau minyak.

4. Panggang balutan selama 2–3 minit setiap bahagian hingga keemasan dan rangup.

5. Potong dan hidangkan semasa masih panas!

Kalau korang nak lapik dengan salad pun boleh jugak sebelum korang letakkan intinya tu. Meni sesuai untuk mereka yang nak berdiet atau kurangkan pengambilana nasi. Hehe. Selamat mencuba. 

You Might Also Like

0 comments