'santai tapi sampai'

Hai korang, dah masak ke? Menu apa tu? Cikla nak share dengan korang tomyam tumis tak payah pakai perencah atau pes yang readymade tu. Kora...

Resepi tomyam tumis tanpa perencah.

Hai korang, dah masak ke? Menu apa tu? Cikla nak share dengan korang tomyam tumis tak payah pakai perencah atau pes yang readymade tu. Korang pernah masak tak tomyam pesen camni? Apa pun tenkiu tuan punya resepi. 

Bahan-bahan :

1 biji bawang besar (potong 4) *
2 ulas bawang putih (ketuk sekali je guna lesung) *
Serai (ketuk) *
Daun limau purut *
Tomato (potong dadu) *
Cili api (ketuk) *
Limau nipis
Ayam (potong kecik)
Sayur (carrot, cauliflower, kubis, cendawan)

Resepi tomyam tumis tanpa perencah.
Resepi tomyam tumis tanpa perencah. Kredit image NurulAin Alaui‎.

Cara-cara:

1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bahan yang bertanda * sampai layu.
3. Kemudian, masukkan air secukupnya.
4. Bila dah menggelegak, masukkan ayam.
5. Renehkan biar ayam betul-betul masak.
6. Lepas tu, masukkan segala jenis sayur yang korang nak letak tu.
7. Jangan lupa perahkan limau nipis, masukkan garam dan perasa kalau suka. Kalau tak suka perasa, tak payah letak.
8. Kalau suka daun ketumbar, boleh tabur atas dia. Kalau tak suka, tak yah. 
9. Hidangkan dengan telur dadar, sambal belacan dan timun. Nasi masak lebih takut tak cukup. 
10. Jemputlah makan, ape tunggu lagi. Haha.

Tuan punya resepi tak menyatakan sukatan bahan-bahan, jadi korang agak-agaklah sendiri ye. Nak banyak letak lebih. Senang. Selamat mencuba.

Kredit resepi dan gambar : NurulAin Alaui‎.

4 comments:

  1. Pernah la jugak bila nak masak tomyam tapi takde perencah. Buat tomyam putih je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana2 pun boleh. kita yg buat dia kan. hihi

      Delete
  2. Selalu nya saya masak Tomyam pasti pakai paste instan. Baca ini jadi teringin nak buat yg tanpa paste. Baca resep tak terlalu rumit pun ternyata 😄. Tx resepnya kak 🤗

    ReplyDelete