Resepi tortang talong atau terung dadar filipina.

By Cikla Shahril - March 03, 2024

Mak-mak kena bijak pelbagaikan menu terutama nak tarik minat anak atau keluarga makan masakan kita. Betul tak? Kalau sebelum ni, sayur terung biasa kita nampak orang masak sambal, masuk dalam kuah kari atau masak lemak, buat pajeri atau nak lagi senang rebus je buat ulam cicah sambal belacan apa kata kali ni try menu ni pulak. Nampak menarik dan sedap. Jom tengok bahan dan cara nak menyediakannya. 

Resepi tortang talong atau terung dadar filipina.
Resepi tortang talong atau terung dadar filipina. 

Bahan-bahan;

2 biji terung
2 biji telur
1 biji tomato (buang biji dan dadu halus)
10 biji cili padi (hiris halus)
1 biji bawang besar (dadu halus)
1 pokok daun bawang (hiris halus)
Garam dan lada sulah secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara memasak;

1. Terung dibelah dua tapi tak putus. Kemudian bakar sehingga lembut.
2. Sementara itu, pecahkan telur dalam mangkuk, kemudian masukkan semua bahan hirisan, garam dan serbuk lada sulah. Kacau rata. Ketepikan.
3. Buang kulit terung kemudian celupkan di dalam adunan telur.
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper, goreng terung yang telah dicelur dengan telur tadi.
5. Tuangkan lebihan telur di atas terung tadi.
6. Goreng sehingga masak.
7. Hidangkan panas-panas.

Siap dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

Kredit resepi dan gambar : Nur.

  • Share:

You Might Also Like

3 Comments

  1. Menarik boleh dicuba ni. Jarang beli terung taktau nak masak apa.

    ReplyDelete
  2. Waaah saya baru tau menu ini. Saat ke Manila dulu, tak pernah lihat pula. Tapi memang tak terlalu banyak kuliner di sana Krn banyak tak halal 😅.

    Thank you for recipe kak. Saya nak coba. Kebetulan memang sukaa sangat dengan terong

    ReplyDelete