Resepi nasi ayam hainan.

By Cikla Shahril - March 06, 2024

Resepi nasi ayam ni ada pelbagai cara. Tak caya cuba Google, macam-macam resepi keluar. Salah satunya adalah nasi ayam hainan. Asal usul nasi ayam ni, jujur cikla tak taulah, tapi mungkin cara ia dimasak ala-ala chinese style. Iyelah, dah nama pun hainan kan. Ada betul ka? Hihi. jom cikla nak share satu resepi macam mana nak buat nasi ayam hainan. Nanti boleh buat time nak buka puasa ke. Tukar tukar selera. Terima kasih kepada tuan punya resepi ya.

Resepi nasi ayam hainan.
Resepi nasi ayam hainan.

Bahan- bahan;

1 ekor ayam.
1 ketul kiub ayam.
1 sudu teh garam.
1 pokok daun bawang (ambik daun saja atau kerat dua).
2 inci halia diketuk.

Cara-caranya; Rebus ayam dengan semua bahan selama 25 minit dengan air tenggelamkan ayam. Kemudian, angkat ayam pastu bubuh dalam air ais selama 30 min. Then, toskan pastu lumur ayam dengan minyak bijan.

Bahan untuk nasi;

3 cawan beras.
½ beras pulut (kalau tak nak letak pun takpe. Tapi, kalau ada lagi sedap). Dibasuh dan toskan.
1 helai daun pandan.
Lemak-lemak ayam (sebelum rebus ayam tadi, ambik bahagian lemak kat tengkuk dengan bahadian bawah ayam). 
1 senduk kecil minyak.
Halia tumbuk.
Stok ayam (air rebus ayam tadi).

Cara-caranya;

1. Masak minyak, lemak ayam sampai lemak ayam tu cair, pastu masukkan daun pandan dengan halia tumbuk dan kacau rata.
2. Masukkan beras kemudian gaul dalam 3 minit camtu. Selepas itu, masukkan stok ayam tadi dalam 3 cawan atau sukat macam korang masak nasi biasa tu.
3. Tambah garam dan perasa. Pastu, masak nasi sampai masak. 

Air cili merah;

Cili besar (merah).
Cili padi (merah).
½ labu bawang Holland.
Bawang putih.
Cuka, gula, sedikit garam dan perasa.
Stok ayam (air rebusan).

*Kisar semua bahan di atas. 

Pes halia;

Halia ditumbuk. Masukkan batang daun bawang yang baki tadi dan tumbuk sampai hancur. Masak sedikit minyak masak dan tuang panas-panas dalam pes tadi, then gaul.

Taugeh;

Taugeh -Ssiram air panas dan toskan.
Daun limau purut dan cili padi - dipotong.

Kuah ayam denagn kuah taugeh (Untuk siram );

1 cawan stok ayam (air rebusan).
Kicap masin cair.
Kicap kipas udang manis.
Perasa secukupnya.
Minyak bijan.

Cara; Campur semua bahan ni dan curah atas taugeh dengan ayam.

Selamat mencuba.

Kredit resepi dan gambar : zaza@kitchen

  • Share:

You Might Also Like

1 Comments

  1. nampak simple tapi sedap.. salah satu makanan yg seimbang.. yumm yumm yumm

    ReplyDelete