27 September 2023

Putihkan kulit guna gula?

Macam tak caya jer gula boleh putihkan kulit. Hurmm, tapi jaga-jaga tau risau kena hurung semut pulak nanti. 

Putihkan kulit guna gula?
Putihkan kulit guna gula? Kredit Google. 

Cara-caranya:

1. Cuci muka dengan air bersih elok-elok.

2. Pastu, lap muka dengan tisu basah kalau ada. Kalau takde, guna je tuala lembut yang bersih.

3. Campur 1 sudu gula pasir/gula perang dengan pencuci muka yang biasa korang guna.

4. Sapu campuran tersebut kat muka korang softly. 

5. Sambil menyapu tu, urut kulit muka secara membulat 5 ke 10 minit gitu.

6. Kemudian, biar jap dalam 10 minit.

7. Seterusnya, bilas muka korang untuk nyahkan sisa gula tadi.

8. Last, bilas muka korang second time dengan air sejuk sebab nak tutup liang pori kulit yang terbukak.

Korang buatlah seminggu sekali camtu sampai kulit korang secerah yang korang nak. 

Selamat mencuba. 

Ni mesti nanti ada yang kata gula dah la mahal nak tepek kat muka lagi. Haha. 

Kredit Petua dan Kesihatan.

1 comment:

  1. Ohhh mungkin Krn fungsi gula di sini sebagai scrubbing mengangkat kulit mati, sehingga kalo rutin dipakai, pastilah kulit jadi bersih, dan terlihat lebih bright 😄👍saya sering pakai gula as scrub, tapi utk bibir kak. Blm pernah kalo wajah 😁

    ReplyDelete

Disclamiers

Ini adalah blog peribadi. Semua perkongsian di dalam blog ini adalah untuk simpanan dan rujukan pemilik blog pada masa akan datang. Perkongsian yang dipaparkan adalah dari pendapat peribadi dan sebahagiannya adalah dari sumber yang telah dinyatakan pemilik asalnya. Komen yang berbau negatif akan dipadam serta merta.