Kerabu taugeh kacang botol.
Bila ada menu kerabu ni memang tak pandang lauk lain, pembuka selera. Silap-silap punah diet, haha. Ada orang buat ratah gitu je, pun sedap kan?
![]() |
Kerabu taugeh kacang botol. |
Kerabu taugeh kacang botol.
Bahan-bahan:
2 cawan taugeh.
5 batang kacang botol.
1 biji bawang besar - boleh dikurangkan.
1 biji cili merah.
1/2 cawan udang kering.
1 cawan isi kerang rebus.
Jus limau nipis.
Sedikit belacan.
Kerisik secukupnya.
Garam dan gula secukup rasa.
*tambah cili padi kalau korang suka pedas.
Cara-cara:
1. Bersihkan kacang botol dan potong nipis. Kemudian bersihkan taugeh dan celur dalam air panas selama 5 saat.
2. Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan sebentar.
3. Tumbuk udang kering, belacan dan cili merah sampai lumat. Perah limau nipis dan ambil jusnya.
4. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata. Kalau ada bahan terkurang boleh ditambah mengikut citarasa memasing.
5. Sedia untuk dinikmati.
Selamat mencuba.
Kredit resepi dan gambar to the owner.
4 comments
Sedapnya kerabu Cie memang suka semua kerabu.
ReplyDeleteKan... Ratah gitu je. Sedappp
DeleteLangsung terliur lihat nyaaa 😍😍😍 tp kalo saya buat ini, confirm bawang merah tak akan saya pakai 😂. Tak bisa makan yg mentah begitu
ReplyDeleteHihi... Boleh je ikut selera masing masing ya
Delete