Cara masak telur ikan yang betul.
Jujur saya tak pernah masak telur ikan ni, apatah lagi memakannya, memang jarang sangat. So, untuk korang yang suka masak dan makan telur ikan ni, nah ni tip untuk korang. Mungkin korang dah tau, tapi tak kira nak share jugak. Haha.
![]() |
Cara masak telur ikan yang betul. |
Cara masak telur ikan yang betul.
1. Cuci telur ikan dengan air asam jawa.
2. Rendam telur ikan lebih kurang 30 minit dengan satu sudu teh kapur.
3. Kemudian, celur di dalam air yang menggelegak. Bila dah kenyal, barulah masukkan telur ikan ke dalam kuah masakan.
4. Boleh juga gunakan cara yang lebih mudah iaitu telur ikan itu dikukus saja.
5. Elakkan untuk terus masukkan telur ikan ke dalam masakan tanpa proses di atas.
Kalau korang tak gunakan cara ini, kuah masakan akan jadi pekat sebab telur ikan itu akan pecah di dalamnya dan sudah pasti pulak ianya hanyir.
Kalau korang nak tau, telur ikan yang masih bersarung itu lebih sedap dimakan bersama sarungnya.
Jangan lupa untuk gunakan cara masak telur ikan ini sebelum memasukkannya ke dalam kuah masakan supaya hidangan lauk anda nampak cantik dan menarik nanti.
Selamat mencuba!
Kredit gambar dan tips: Syed Mohd Nazli Jamalullail.
1 comments
Saya sukaaa tp sama kak, tak pernah buat sendiri. Takut amis 😅😅. Krn itu selalu beli , biasanya di restoran Padang kalo di sini
ReplyDelete