Peria: Sayur pahit yang kaya dengan pelbagai khasiat.
Peria, atau nama saintifiknya Momordica charantia, terkenal dengan rasa pahitnya yang kuat, namun ia juga digelar sebagai salah satu sayuran paling berkhasiat di dunia. Walaupun ramai kurang menggemarinya kerana rasa yang tajam, sayur ini sebenarnya menyimpan 1001 rahsia kesihatan.
Khasiat pemakanan peria.
Peria mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, antaranya:
- Protein.
- Lemak sihat.
- Mineral dan serat.
- Karbohidrat.
- Vitamin.
- Kalsium
Buah peria yang belum masak boleh digoreng, dikukus, dibuat sup, kari atau ditinkan. Malah, isi yang meliputi bijinya juga boleh dijadikan manisan. Selain buah, pucuk dan bunganya juga dijadikan sebagai perisa dalam masakan tradisional.
![]() |
Peria: Sayur pahit yang kaya dengan pelbagai khasiat. Gambar dari Pinterest. |
Peria sebagai ubat tradisional.
Peria bukan sekadar makanan, malah ia telah lama digunakan dalam rawatan tradisional untuk pelbagai penyakit. Antara kegunaannya:
1. Kencing manis.
Peria dipercayai dapat membantu menurunkan paras gula dalam darah. Amalan minum perahan daripada 4 atau 5 biji peria setiap pagi telah lama diamalkan dalam perubatan tradisional.
2. Masalah buasir.
Daun peria boleh digunakan untuk merawat buasir. Campurkan perahan daun peria dengan segelas susu dan minum setiap pagi selama sebulan. Akar yang dihancurkan pula boleh disapu terus ke kawasan buasir.
3. Darah kotor dan masalah kulit.
Gabungan perahan peria dan limau nipis dapat membantu merawat bisul, kudis buta dan kegatalan kulit. Amalkan minum sedikit demi sedikit setiap hari selama empat hingga enam bulan.
4. Masalah ketagihan alkohol dan kesihatan hati.
Air daun peria dipercayai membantu mengatasi ketagihan alkohol dan merawat hati yang terjejas akibat pengambilan alkohol berlebihan.
5. Pelbagai masalah kesihatan lain.
- Bahagian peria boleh digunakan untuk:
* Menyembuhkan artritis dan reumatisme.
* Merawat demam panas dan asma.
* Menghapuskan cacing dalam perut dan usus.
* Melawaskan buang air besar.
* Mengubati cirit-birit, batuk dan kahak berlebihan.
* Menyembuhkan luka dan kulit terbakar.
* Bertindak sebagai tonik perut dan penambah selera makan.
Tip kurangkan rasa pahit.
Kalau korang tak suka dengan rasa pahit peria, cuba petua ini: rendam peria dalam air garam sebelum dimasak. Ini boleh membantu mengurangkan rasa pahit tetapi masih mengekalkan khasiatnya.
Walaupun pahit, peria bukanlah sayuran biasa. Ia penuh dengan manfaat kesihatan yang terbukti secara turun-temurun. Sama ada dimasak sebagai lauk atau digunakan dalam bentuk jus, daun atau akar, peria sememangnya ‘ubat semulajadi’ banyak khasiatnya..
4 comments
Biasanya rendam dengan garam kasar. Gonyoh2 sikit. Kurang la rasa pahit tu.
ReplyDeleteBanyak khasiat peria rupanha. Dirumah saya mmg ada peria. Selalu masak goreng campur telur.
ReplyDeletebyak khasiat peria tapi sy tak pandai makan peria dan tak suka pahit2 huhu
ReplyDeleteSayur kesukaan saya 😍😍😍😍 saya justru suka yg pahit kak. Dulu awal2 memang tak suka. Tp dibiasakan oleh mama, sejak kecil. Sampai lama2 bisa suka. Trus peria atau pare yg masih kecil itu pahitnya blm ada. Jadi enak dimakan mentah, pakai sambal belacan.
ReplyDelete